Tuesday, 21 March 2023

Lance Reddick meninggal dunia

(Lance Reddick / FOTO AFP)

LOS ANGELES, 18 Mac- Pelakon Lance Reddick yang memainkan watak leftenan polis Baltimore Cedric Daniels dalam rancangan TV popular "The Wire" telah meninggal dunia, kata publisitinya pada Jumaat.

Reddick, 60 tahun yang turut muncul dalam siri filem "John Wick" bergandingan dengan Keanu Reeves, ditemui mati di rumahnya di kawasan Studio City di Los Angeles, lapor TMZ.

"Pelakon terkenal Lance Reddick meninggal dunia secara tiba-tiba pagi ini kerana sebab semula jadi," kata publisiti Mia Hansen kepada AFP.

"Lance akan sangat dirindui."

Reddick menjadi terkenal pada tahun 2000 dalam drama penjara HBO "Oz" di mana dia melakonkan watak detektif yang menyamar, memerangi perdagangan dadah, tetapi tidak lama kemudian terlibat dalam ketagihan.

Tetapi kerana peranannya dalam "The Wire" dia menjadi terkenal.

Siaran menerusi HBO, yang berlangsung selama lima musim, "The Wire" mengisahkan polis bahagian narkotik yang menentang geng dadah di bandar itu.

"The Wire" sering disebut sebagai salah satu rancangan TV terbaik.

Ia terkenal dengan beberapa bintangnya, termasuk Dominic West, Idris Elba, Wendell Pierce, Michael B. Jordan dan mendiang Michael Kenneth Williams, yang menyampaikan salah satu persembahan paling unik dalam sejarah skrin terkini sebagai Omar Little.

Selepas "The Wire," Reddick beraksi dalam "John Wick" sebagai Charon, seorang penyambut tetamu di hotel New York yang bekerja bersama pembunuh upahan Reeves.

Reeves dan pengarah "John Wick" Chad Stahelski memberitahu Variety bahawa mereka berkabung atas kehilangan ahli pelakon itu.

“Kami amat sedih dan sedih atas kehilangan rakan sekerja kami yang tercinta,” kata satu kenyataan.

"Beliau adalah seorang profesional yang sempurna dan kami sangat gembiran bekerja dengannya."

Rakan bintang "The Wire" Pierce memberi penghormatan di Twitter dengan menyebut "seorang lelaki yang mempunyai kekuatan dan keanggunan yang hebat. Lambang kelas."

Kematian Reddick adalah "dukaan pedih yang tidak dijangka untuk keluarga artistik kami. Penderitaan yang tidak dapat dibayangkan untuk keluarga dan orang tersayangnya.RIP."

Turut berduka, penulis genre seram Stephen King menulis tweet bahawa dia telah separuh menonton semula "The Wire."

"Pelakon hebat; lelaki hebat. Ini berita sedih," tulisnya.

Pelakon Ben Stiller pula mengatakan Reddick adalah seorang pelakon yang menarik, beliau mengimbau kembali bagaimana Reddick bekerja dengan ibunya, Anne Meara, dalam sebuah drama.

"Dia hebat dalam hal itu dan semua yang dia lakukan," katanya dalam tweet.

Reddick meninggalkan isterinya Stephanie Reddick, dan dua anak Yvonne Nicole Reddick dan Christopher Reddick.-AFP


(Lance Reddick)

  • Written by Media Baharu
  • Category: Hiburan
  • Hits: 581