fb fb fb fb fb

'Black Adam' terus duduki tangga teratas filem pecah panggung Amerika Utara

(Dwayne Johnson dalam "Black Adam"/GOOGLE)

LOS ANGELES, 7 NovemberFilem adiwira edaran Warner Bros, "Black Adam" menduduki tempat teratas di pawagam Amerika Utara pada hujung minggu lalu, dengan kutipan kira-kira AS$18.5 juta, lapor pemerhati industri Exhibitor Relation.

Filem terbitan pelakon utamanya, Dwayne Johnson itu merupakan sampingan daripada filem "Shazam" 2019 dan telah mengutip AS$182 juta di peringkat antarabangsa.

Tetapi penguasaannya di puncak carta dijangka diambil alih filem Marvel dan Disney "Black Panther: Wakanda Forever" yang bakal mula ditayangkan pada hujung minggu depan.

Sekuel yang sangat dinanti-nantikan itu akan membantu mengembalikan Hollywood "ke bentuk bertaraf dunia," kata David A. Gross daripada Penyelidikan Hiburan Francais.

Di tempat kedua pada hujung minggu lalu ialah filem animasi Crunchyroll "One Piece Film: Red" dengan kutipan AS$9.5 juta.

Filem itu mendapat sambutan hangat daripada peminat siri manga dan merupakan kutipan kasar kesembilan tertinggi di Jepun setakat ini, lapor Variety.

1
(Dwayne Johnson, bintang filem adiwira "Black Adam," bersama peminat
pada 13 Oktober 2022/File AFP)

Filem Universal "Ticket to Paradise" pula menduduki tempat ketiga.

Filem yang mencatat kutipan AS$8.5 juta itu dibintangi Julia Roberts dan George Clooney dan memperoleh AS$85 juta di luar negara.

Di tempat keempat ialah filem seram Paramount "Smile" yang berjaya mengutip AS$4 juta dan masih menarik penonton walaupun selepas cuti Halloween.

Pada asalnya tayangan "Smile" ditetapkan untuk penstriman sahaja, tetapi kini jumlah kutipan domestik hanya kurang kira-kira AS$1 juta untuk mencecah AS$100 juta.

Manakala, di tempat kelima ialah filem seram "Prey for the Devil" edaran Lionsgate dengan kutipan AS$3.9 juta.

"Secara keseluruhan, kutipan pecah panggung masih jauh bawah paras prapandemik, turun 33.8% setakat tahun ini berbanding 2019," menurut Gross.

"Tetapi pemulihan dijangka lebih kukuh tahun depan dengan penerbitan lebih banyak filem," katanya.

Melengkapkan senarai 10 filem dengan kutipan tertinggi ialah "Lyle, Lyle, Crocodile" (AS$3.4 juta), "The Banshees of Inisherin" (AS$2 juta), "Till" (AS$1.9 juta), "Halloween Ends" (AS$1.4 juta) dan "Terrifier 2" (AS$1.2 juta). -AFP

Media Baharu