fb fb fb fb fb

Lebih 1,000 trak bantuan kemanusian ke Gaza terkandas

Foto Fail: REUTERS

GAZA, 12 Julai- Sebanyak 1,150 trak sarat dengan bantuan kemanusiaan terkandas dari persimpangan Kerem Shalom di selatan Semenanjung Gaza, menurut Israel kepada PBB.

Sebuah agensi kementerian pertahanan Israel yang ditugaskan untuk menyelaras penghantaran bantuan ke wilayah Palestin (COGAT) berkata 50 trak bantuan lain juga sedang menunggu pengumpulan dari bahagian Palestin di lintasan Erez di utara Gaza.

PBB berkata ia sedang bergelut untuk mengagihkan bantuan dalam lingkungan 2.3 juta orang ketika perang antara Israel dan pejuang Palestin Hamas memasuki bulan kesepuluh.

“Ya, bantuan itu sedang diturunkan. Tetapi di sisi lain mempunyai pelanggaran undang-undang, ditambah dengan konflik yang berterusan,” kata jurucakap PBB, Stephane Dujarric.

“Kami terus melakukan yang terbaik untuk menyampaikannya kepada mereka yang memerlukannya. Rakan sekerja kami di Gaza tidak duduk di atas tangan mereka," ujarnya.

Beliau berkata bahawa trak PBB yang berjaya mengambil bantuan itu "selalunya dirompak atau diserang oleh unsur jenayah namun sesetengah bantuan berjaya disalur tetapi sangat sedikit.

PBB telah lama melaporkan tentang halangan untuk mendapatkan bantuan ke Gaza. Israel memeriksa dan meluluskan semua trak bantuan dan mengedarkannya di dalam enklaf ketika risiko kebuluran yang tinggi.

Pegawai tertinggi bantuan PBB untuk Wilayah Palestin yang Diduduki, Muhannad Hadi, memberi taklimat kepada Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres pada Rabu, sehari selepas melawat Gaza.

Hadi masuk dan keluar melalui persimpangan Kerem Shalom.

“Dia melihat sekumpulan lelaki dengan kayu menunggu trak meninggalkan persimpangan Kerem Shalom ke Gaza. Semua trak yang dilaluinya rosak teruk, cermin depan pecah,” kata Dujarric kepada pemberita.

Hadi juga melihat beg berisi tepung daripada Program Makanan Dunia (WFP) dan agensi pelarian Palestin PBB (UNRWA) bertaburan di sepanjang jalan dari Kerem Shalom ke Gaza, kata Dujarric.

Di utara Gaza, WFP berkata aktiviti ketenteraan mengehadkan operasinya. Tentera Israel terus melancarkan serangan mereka di utara dan tengah Gaza pada Rabu, menggugurkan risalah menggesa pemindahan Kota Gaza.

WFP tidak menghantar sebarang makanan dari persimpangan Erez Barat selama beberapa hari, kata jurucakap WFP, Shaza Moghraby.

“Tapak pengedaran telah dipindahkan dan ditutup, orang yang ketakutan akan dipindahkan sekali lagi dan setiap kali ini berlaku, ia menyukarkan kami untuk sampai ke tempat tersebut jadi terdapat kesan besar terhadap operasi kami,” katanya.- REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI