fb fb fb fb fb

AS ancam sekat undi baharu Majlis Keselamatan PBB di Gaza

Foto Reuters

NEW YORK, 18 Februari - Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) boleh mengadakan undian minggu depan, seperti yang diminta oleh Algeria, mengenai resolusi gencatan senjata "segera" di Gaza, sumber diplomatik memberitahu AFP pada Sabtu, walaupun Washington sekali lagi kelihatan bersedia untuk menghalangnya.

Algeria mengadakan perbincangan mengenai draf baharu selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan pada akhir Januari bahawa Israel mesti melakukan semua yang termampu untuk mencegah tindakan pembunuhan beramai-ramai dalam peperangannya di Gaza, yang dikatakan menyasarkan pejuang Hamas.

Versi terbaharu teks tersebut, seperti dilihat AFP pada Sabtu, "menuntut gencatan senjata kemanusiaan segera yang mesti dihormati oleh semua pihak."

Ia juga "menolak pemindahan paksa penduduk awam Palestin," dan ia "menuntut pembebasan serta-merta dan tanpa syarat semua tebusan."

Algeria meminta undi Majlis Keselamatan PBB pada Selasa, namun Washington memberi isyarat bahawa ia mungkin akan memveto langkah itu.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden sedang bekerjasama dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan para pemimpin Mesir dan Qatar dalam perjanjian tebusan yang akan membawa kira-kira enam minggu "pemberhentian yang berpanjangan dalam pertempuran," kata Duta Besar AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield dalam satu kenyataan mengenai draf yang dicadangkan oleh Algeria.

"Resolusi yang dikemukakan dalam Majlis Keselamatan, sebaliknya, tidak akan mencapai hasil ini dan sememangnya boleh bertentangan dengannya," kata Thomas-Greenfield.

"Amerika Syarikat tidak menyokong tindakan ke atas draf resolusi ini," tambah beliau. "Sekiranya ia datang untuk undian seperti yang digubal, ia tidak akan diterima pakai."

Seperti teks-teks sebelumnya yang ditentang oleh Israel dan Amerika Syarikat, teks baharu itu tidak mengutuk serangan Hamas yang belum pernah berlaku sebelum ini.

"Kami percaya bahawa sudah tiba masanya sekarang untuk Majlis Keselamatan memutuskan resolusi gencatan senjata kemanusiaan," kata utusan PBB Palestin, Riyad Mansour baru-baru ini, sambil menambah terdapat "sokongan besar-besaran" untuk unsur-unsur teks di kalangan ahli majlis.

Pada bulan Oktober dan Disember, di sebalik tekanan antarabangsa terhadap krisis kemanusiaan yang semakin meningkat di Gaza, Washington memveto teks yang menyeru gencatan senjata.

Majlis Keselamatan telah menerima hanya dua resolusi mengenai Gaza sejak 7 Oktober, termasuk satu menggesa penghantaran bantuan kemanusiaan berskala besar ke wilayah Palestin.-AFP

MOHD KHUDZAIRI ZAINUDDIN