fb fb fb fb fb

Israel tidak peduli gesaan antarabangsa, tetap teruskan serangan di Gaza

FOTO REUTERS

GAZA, 31 Oktober- Tanpa menghiraukan gesaan banyak pihak agar menghentikan pertempuran bagi meredakan krisis kemanusiaan, Israel dengan angkuh mendedahkan bahawa tenteranya telah menyerang Hamas di dalam terowong bawah tanah Gaza.

Terdahulu Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak gencatan senjata walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran mengenai bantuan tidak mencukupi untuk memenuhi 'keperluan kemanusiaan yang belum pernah terjadi'.

Terowong itu dikatakan sasaran utama bagi Israel kerana ia membolehkan mereka meluaskan operasi darat di Gaza untuk menghapuskan pergerakan Hamas.

Bagaimanapun, Hamas turut bertindak balas dengan peluru berpandu anti kereta kebal dan tembakan mesingan.

Angkatan bersenjata Israel turut mengebom Gaza semalaman dalam serangan udara, laut dan darat, menyasarkan kawasan barat laut enklaf Palestin di mana tentera Israel beroperasi di darat, kata saksi pada Selasa.

Amerika Syarikat dan negara-negara Arab telah menggesa Israel untuk menangguhkan sebarang operasi darat yang akan melipatgandakan jumlah korban awam dan mungkin mencetuskan konflik yang lebih meluas.

Saksi berkata tentera Israel menyasarkan jalan utama utara-selatan Gaza dan menyerang Bandar Gaza dari dua arah.

Hamas setakat ini telah membebaskan empat orang awam daripada 240 tebusan yang dikatakan Israel ditangkap dalam serangan 7 Oktober. Ramai tebusan dipercayai ditahan di dalam terowong.

Pihak berkuasa kesihatan Gaza berkata bahawa 8,306 orang, termasuk 3,457 kanak-kanak bawah umur, telah terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Okt.

Pegawai PBB berkata lebih 1.4 juta penduduk awam Gaza yang berjumlah kira-kira 2.3 juta telah kehilangan tempat tinggal.

Sementara itu, Netanyahu berkata Israel tidak akan bersetuju dengan pemberhentian permusuhan dan akan meneruskan rancangannya untuk menghapuskan Hamas.

Tentera Israel berkata ia menyerang lebih 600 sasaran militan dalam beberapa hari kebelakangan ini di Gaza.

Serangan udara Israel pada malam Isnin di luar Hospital Indonesia di utara Semenanjung Gaza menyebabkan bekalan elektrik terputus dan doktor berkata mereka bimbang nyawa 250 rakyat Palestin yang cedera dirawat di sana kerana minyak kehabisan.

Rakaman yang diperoleh Reuters menunjukkan rakyat Palestin membawa mayat mangsa serangan darat Israel di atas kereta keldai ke Hospital Indonesia. Berpuluh-puluh rakyat Palestin berjalan di belakang kereta dan mengelilinginya sambil melaungkan "Allah Akbar."

Pegawai kesihatan di Hospital Persahabatan Turki di Kota Gaza juga melaporkan bahawa kerosakan pengeboman di tingkat tiga telah membahayakan nyawa pesakit kanser.

Pejabat kemanusiaan PBB (OCHA) berkata bahawa bekalan air melalui saluran paip dari Israel ke selatan Gaza terputus "atas sebab yang tidak diketahui, dan pembaikan yang diumumkan untuk satu lagi saluran paip ke tengah Gaza tidak berlaku.

“Pada masa berita ini ditulis, tiada air disediakan ke Gaza dari Israel,” kata OCHA di laman webnya.

Jumlah trak bantuan kemanusiaan yang jauh lebih sedikit daripada yang diperlukan telah sampai ke enklaf yang dikepung, kata pegawai PBB, dan ketenteraman awam telah rosak dengan orang ramai menyerbu gudang PBB untuk mencari makanan.

Itu menyebabkan empat pusat pengedaran bantuan PBB dan kemudahan penyimpanan tidak dapat digunakan, kata agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian Palestin (UNRWA) pada Isnin.

"Ia adalah bencana di samping bencana. Keperluan kesihatan semakin meningkat dan keupayaan kami untuk memenuhi keperluan tersebut semakin berkurangan," kata ketua kecemasan serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia Rick Brennan, mengulangi gesaan antarabangsa untuk gencatan senjata bagi membolehkan operasi kemanusiaan yang lebih besar.

Trak bantuan telah memasuki Gaza dari Mesir sejak seminggu lalu melalui Rafah, lintasan utama yang tidak bersempadan dengan Israel. Ia menjadi titik utama penyampaian bantuan sejak Israel mengenakan "pengepungan menyeluruh" ke atas Gaza selepas 7 Oktober.

OCHA berkata 26 trak memasuki persimpangan Rafah pada Isnin.

Hamas mengeluarkan video pada Isnin yang menunjukkan tiga tebusan yang ditahan pada 7 Oktober.

Wanita itu yang dikenal pasti sebagai Yelena Trupanob, Danielle Aloni dan Rimon Kirsht - duduk bersebelahan menyampaikan mesej marah kepada perdana menteri mereka, Netanyahu.

Netanyahu mengecam video itu sebagai 'propaganda psikologi yang kejam' dan berkata serangan darat Israel mungkin dapat untuk menyelamatkan tebusan tersebut.

Konflik serangan Zionis terhadap Gaza telah membawa kepada demonstrasi di seluruh dunia untuk menyokong rakyat Palestin, dan gangguan antisemit dan Islamofobia.-REUTERS

SITI AIYSHAH BINTI BASLIE