fb fb fb fb fb

Imej pertama pekerja terperangkap dalam terowong dirakam

FOTO REUTERS

SILKYARA, 21 November - Gambar pertama seorang lelaki 41 tahun yang terperangkap lebih seminggu dalam terowong lebuh raya di Himalaya India, memperlihatkan mereka berdiri di ruang terkurung dan berkomunikasi dengan pekerja penyelamat.

Lelaki itu terperangkap dalam terowong sepanjang 4.5 km (3 batu) di negeri Uttarakhand sejak ia runtuh awal pada 12 November dan dalam keadaan selamat, kata pihak berkuasa, dengan akses kepada cahaya, oksigen, makanan, air dan ubat-ubatan.

Mereka tidak menyatakan apa yang menyebabkannya, tetapi wilayah itu terdedah kepada tanah runtuh, gempa bumi dan banjir.

Usaha membawa keluar 41 lelaki itu mengambil masa kerana terpaksa menggerudi melalui serpihan di kawasan pergunungan.

Video berdurasi 30 saat yang disediakan pihak berkuasa menunjukkan kira-kira 12 lelaki yang terperangkap berdiri dalam separuh bulatan di hadapan kamera, memakai topi keledar dan jaket pekerja binaan di atas pakaian mereka dengan berlatar belakangkan lampu di dalam terowong.

Seorang pekerja penyelamat di luar kedengaran memberitahu lelaki itu untuk berada di hadapan kamera seorang demi seorang, untuk mengesahkan identiti mereka pada peralatan walkie-talkie yang telah dihantar.

Video itu dirakam melalui kamera endoskopi perubatan yang ditolak melalui saluran paip kedua yang lebih lebar dengan diameter 6 inci (15 cm), digerudi melalui serpihan pada hari Isnin, kata pihak berkuasa.

Dalam klip itu, lelaki yang terperangkap kelihatan dalam keadaan baik, kata seorang pegawai di bilik kawalan penyelamat yang bercakap dengan Reuters.

Operasi menyelamat diteruskan dengan penggerudian secara mendatar melalui timbunan serpihan sepanjang 60 meter (195 kaki) untuk menolak melalui paip yang sangat besar untuk lelaki yang terperangkap merangkak keluar.

Penggerudian telah ditunda pada hari Jumaat selepas masalah mesin dan kebimbangan akan keruntuhan baru. - REUTERS

TETITIA YUSOFF