fb fb fb fb fb

Bekas pegawai Jerman disabit kesalahan mengintip untuk Rusia

Foto Hiasan/ AFP

BERLIN, 27 Mei- Seorang bekas pegawai tentera Jerman dijatuhi hukuman penjara tiga tahun, enam bulan kerana mengintip Rusia, menurut Mahkamah Tinggi Duesseldorf hari ini.

Hakim mendapati Thomas H, ketika itu seorang kapten yang ditempatkan di pejabat perolehan tentera di Koblenz, telah menyerahkan dokumen dalaman kepada konsulat Rusia di Bonn Mei lalu dan telah menawarkan untuk menyediakan lebih banyak bahan pada masa hadapan.

"Dokumen yang diberikannya boleh memberikan maklumat kepada kuasa asing yang boleh menjejaskan keselamatan Jerman," kata hakim dalam keputusan mereka.

Aktiviti perolehan pejabat amat sensitif pada masa kuasa ekonomi Kesatuan Eropah berlumba-lumba untuk melengkapkan dan membina semula angkatan tenteranya yang telah lama diabaikan sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Hakikat bahawa Rusia menimbulkan ancaman ketenteraan kepada Jerman adalah keadaan yang memburukkan.

Jerman memainkan peranan penting dalam melengkapkan Ukraine dari segi ketenteraan untuk pertahanannya terhadap Rusia.

Hakim menyatakan bahawa pegawai itu tidak mempunyai kesalahan terdahulu dalam rekodnya, tidak mendapat manfaat secara material daripada hasil membantu Rusia dan berada dalam keadaan lemah ketika dia berbuat demikian.

Dia kesal dengan tindakannya dan telah memberi kerjasama ketika proses siasatan, tambah mereka.- REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI