fb fb fb fb fb

Angka kematian serangan Israel di kem Rafah meningkat kepada 45 orang, cetus bantahan global

Penduduk Palestin melihat kerosakan selepas kebakaran akibat serangan Israel ke atas kem penduduk yang dipindahkan berhampiran Rafah /REUTERS

KAHERAH, 27 Mei- Serangan udara Israel ke atas kem penduduk yang dipindahkan berhampiran Rafah meningkat kepada 45 orang menyebabkan bantahan daripada pemimpin global yang menggesa pelaksanaan keputusan Mahkamah Dunia untuk menghentikan serangan Israel.

Keluarga mangsa kelihatan bergegas ke hospital untuk menguruskan jenazah untuk dikebumikan.

Kelihatan beberapa wanita menangis dan solat jenazah dilakukan di sebelah mayat yang telah dikafankan.

"Seluruh dunia menyaksikan Rafah dibakar oleh Israel dan tiada siapa yang melakukan apa-apa untuk menghalangnya," kata Bassam, seorang penduduk Rafah.

Kereta kebal Israel terus mengebom kawasan timur dan tengah bandar di selatan Gaza hari ini menyebabkan lapan orang terbunuh, kata pegawai kesihatan tempatan.

Tentera Israel berkata bahawa serangan udara itu, berdasarkan "perisikan yang tepat", telah menghapuskan ketua kakitangan kumpulan pejuang Hamas untuk wilayah Palestin kedua dan lebih besar, Tebing Barat, serta seorang lagi pegawai di sebalik serangan ke atas Israel.

Awal semalam, ia berkata lapan roket telah dipintas selepas ditembak dari kawasan Rafah. Seorang menteri berkata itu menunjukkan keperluan untuk meneruskan operasi terhadap Hamas.

Pendakwa tentera tertinggi Israel, bagaimanapun, menyebut serangan udara itu "sangat teruk" dan berkata siasatan sedang dijalankan.

“IDF (Pasukan Pertahanan Israel) menyesali sebarang bahaya kepada bukan pejuang semasa perang,” kata Mejar Jeneral Yifat Tomer Yerushalmi pada persidangan hari ini.

Serangan itu berlaku di kawasan kejiranan Tel Al-Sultan, di mana beribu-ribu berlindung selepas tentera Israel memulakan serangan darat di timur Rafah sejak dua minggu lalu.

Lebih separuh daripada yang maut adalah wanita, kanak-kanak dan orang tua, kata pegawai kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas, sambil menambah bahawa jumlah kematian mungkin meningkat kerana lebih ramai orang terperangkap dalam kebakaran berada dalam keadaan kritikal dengan melecur teruk.

Israel telah meneruskan serangan ke atas Rafah walaupun keputusan mahkamah tertinggi PBB pada Jumaat mengarahkan untuk dihentikan.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron berkata beliau "marah" atas serangan terbaru Israel.

“Operasi ini mesti dihentikan. Tiada kawasan selamat di Rafah untuk orang awam Palestin,” katanya di aplikasi X.

Menteri Luar, Jerman Annalena Baerbock dan ketua dasar luar EU ,Josep Borrell berkata keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa mesti dihormati.

"Undang-undang kemanusiaan antarabangsa terpakai untuk semua, juga untuk tindakan Israel dalam peperangan," kata Baerbock.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin berkata keadaan itu mengerikan. “Gaza adalah neraka di bumi. Imej dari malam tadi adalah satu lagi bukti untuk itu,” tulis UNRWA di X.

Lebih 36,000 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel, kata kementerian kesihatan Gaza.

Israel melancarkan operasi itu selepas serangan pada 7 Oktober membunuh kira-kira 1,200 orang dan merampas lebih 250 tebusan, menurut pengiraan Israel.

Israel berkata ia mahu menumpaskan pejuang Hamas yang bersembunyi di Rafah dan menyelamatkan tebusan yang dikatakan ditahan di kawasan itu.

Tetapi ia menghadapi kecaman global kerana gagal menyelamatkan nyawa orang awam.

"Di atas kelaparan, keengganan untuk membenarkan bantuan dalam jumlah yang mencukupi, apa yang kami saksikan malam tadi adalah biadab," kata menteri luar Ireland, Micheal Martin.

Mesir mengutuk "pengeboman yang disengajakan ke atas khemah orang yang dipindahkan" oleh tentera Israel, lapor media kerajaan dan menyifatkan ia sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa secara terang-terangan.

Arab Saudi turut mengecam serangan Israel dan Qatar berkata serangan Rafah boleh menghalang usaha untuk menjadi pengantara gencatan senjata dan pertukaran tebusan.

Kereta kebal Israel telah memasuki sekitar pinggir Rafah, berhampiran titik persimpangan dari Gaza ke Mesir, sejak 6 Mei dan telah memasuki beberapa daerah timurnya.- REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI