fb fb fb fb fb

Alberto Carlos tuduh China rakam panggilan tanpa persetujuan

Alberto Carlos/REUTERS

MANILA, 22 Mei- Pegawai Kanan Tentera Laut Filipina menuduh kedutaan China di Manila merakam panggilan telefon tanpa persetujuannya dan menafikan memalsukan perjanjian dengan Beijing untuk meredakan ketegangan di Laut China Selatan.

Naib Laksamana Tentera Laut Filipina Alberto Carlos memberitahu, beliau menerima panggilan daripada atase tentera China di Manila pada Januari ketika itu beliau merupakan komander pos tentera yang menyelia Laut China Selatan. Namun beliau tidak bersetuju dengan konsesi dengan China.

Transkrip perbualan telefon yang sepatutnya diterbitkan oleh akhbar tempatan The Manila Times pada 8 Mei menyatakan Carlos bersetuju dengan cadangan China untuk "model baharu".

Menurut model yang dicadangkan, Filipina akan menggunakan kapal dalam misi pembekalan semula kepada tentera di Second Thomas Shoal yang dipertikaikan.

"Saya mengecam tindakan kedutaan China yang merakam perbualan tanpa persetujuan saya, lebih-lebih lagi untuk mendedahkannya kepada orang ramai untuk digunakan memanipulasi keadaan bagi menyokong naratif menghakis PRC," kata Carlos dalam perbicaraan senat.

Carlos, ditugaskan semula ke perintah lain selepas mengambil cuti lanjutan, berkata panggilan ketika menerima panggilan itu beliau tidak membuat sebarang perjanjian rahsia atau membincangkan "model baharu" dengan pegawai kedutaan China.

Carlos memberitahu siasatan bahawa dia tidak tahu nama penuh kolonel itu.

Menurut Manila Times, transkrip itu disediakan oleh "pegawai China berpangkat", yang tidak dinamakannya.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk memberikan komen malah dutanya telah dijemput ke perbicaraan senat tetapi tidak hadir.

Kementerian Luar China menggesa Filipina pada Rabu supaya mematuhi perjanjian dan persefahaman yang dicapai untuk menguruskan situasi di Laut China Selatan dengan betul.

"Garis masanya jelas, faktanya pasti, bukti adalah konklusif, dan tiada siapa boleh menafikannya," kata Jurucakap Kementerian Luar Wang Wenbin dalam sidang akhbar.

Penasihat keselamatan negara Filipina menggesa diplomat China diusir kerana dakwaan kebocoran perbualan telefon, menuduh kedutaan China di Manila menyebarkan maklumat tidak sahih- REUTERS

MOHD FIRDAUS BIN RUSLI