fb fb fb fb fb

Afrika Selatan berpeluang cerah menang kes terhadap Israel di ICJ- Bekas peguam hak asasi manusia

Bekas peguam hak asasi manusia, Francis Boyle

ILLINOIS, 11 Januari- Seorang peguam berpengalaman yang terkenal kerana kejayaannya dalam kes pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) PBB, Francis Boyle melihat kemungkinan besar Afrika Selatan memenangi kesnya terhadap Israel, keputusan yang dia percaya akan membawa akibat yang serius.

ICJ, mahkamah tertinggi PBB yang juga dikenali sebagai Mahkamah Dunia, akan memulakan perbicaraan hari ini di The Hague mengenai kes yang difailkan oleh Afrika Selatan yang menuduh Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai, sekali gus melanggar Konvensyen Genosid 1948.

Konvensyen itu mentakrifkan pembunuhan beramai-ramai sebagai "perbuatan yang dilakukan dengan niat untuk memusnahkan, secara keseluruhan atau sebahagian, kumpulan kebangsaan, etnik, kaum atau agama."

Saman setebal 84 muka surat itu juga meminta ICJ mengambil langkah segera untuk menghentikan Israel daripada melakukan lebih banyak jenayah di Gaza, menyaksikan pengeboman tanpa henti sejak 7 Oktober 2023 kini telah membunuh lebih 23,000 orang awam, majoriti besar daripada mereka wanita dan kanak-kanak.

“Saya telah membaca semua pengakuan oleh Afrika Selatan dan analisis saya, berdasarkan pengetahuan, pertimbangan dan pengalaman saya, Afrika Selatan akan memenangi perintah berhenti terhadap Israel untuk pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin,” kata Francis Boyle.

Boyle, yang memenangi dua kes di ICJ pada 1993 bawah Konvensyen Genocide untuk Republik Bosnia Herzegovina terhadap Yugoslavia, berkata Afrika Selatan mempunyai pasukan "peguam antarabangsa kelas pertama" untuk kes itu.

“Daripada dokumen yang saya baca, mereka tahu apa yang mereka lakukan. Sekali lagi, itulah sebabnya saya percaya mereka akan memenangi kes ini,” katanya sambil menambah dia menjangkakan perintah akan dikeluarkan dalam tempoh kira-kira seminggu.

Perintah sedemikian "boleh mempunyai akibat yang sangat ketara bagi Israel," kata Boyle, ketika dia membentangkan pelbagai senario, dari Afrika Selatan pergi ke Majlis Keselamatan PBB (UNSC) untuk penguatkuasaan perintah itu kepada kemungkinan penggantungan Israel daripada badan PBB dan juga berpotensi dikenakan sekatan ekonomi.

Afrika Selatan kemudian akan membawanya ke UNSC untuk penguatkuasaan, di mana ia mungkin menghadapi beberapa halangan, terutamanya daripada sekutu kuat Israel, katanya.

“Nampaknya setakat ini kerajaan Amerika Syarikat akan menggunakan kuasa veto untuk menghalang Majlis Keselamatan daripada menguatkuasakan perintah itu, yang sepatutnya dilakukan bawah terma Piagam Pertubuhan Bangsa Bersatu,” kata Boyle.

Dalam kes veto AS dalam Majlis Keselamatan, Afrika Selatan boleh membawa perintah itu kepada Perhimpunan Agung PBB (UNGA) untuk penguatkuasaan bawah resolusi "Bersatu untuk Keamanan", jelasnya.

Boyle merujuk kepada Resolusi PBB 377 A (V), dipanggil Uniting for Peace, diluluskan pada tahun 1950 dengan tujuan menangani situasi di mana PBB "gagal melaksanakan tanggungjawab utamanya untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa" kerana Majlis Keselamatan kebuntuan.

Ia menyatakan bahawa "Perhimpunan Agung juga boleh mengambil tindakan jika Majlis Keselamatan gagal bertindak, disebabkan undi negatif Ahli Tetap, dalam kes di mana terdapat ancaman kepada, atau pelanggaran keamanan, atau tindakan pencerobohan.”

Dalam senario sedemikian, UNGA "boleh menggantung Israel daripada penyertaan dalam aktiviti PBB, sama seperti Perhimpunan Agung menggantung rejim apartheid jenayah di Afrika Selatan pada masa itu, dan Yugoslavia," menurut Boyle.

Satu lagi kemungkinan ialah UNGA mengakui Palestin sebagai negara anggota PBB sepenuhnya, sambungnya.

“Pada masa ini, Palestin adalah negara pemerhati PBB seperti Switzerland, tetapi terdapat undian untuk ia diterima sebagai negara anggota PBB sepenuhnya,” katanya.

“Daripada aspek sejarah, tiada negara anggota PBB pernah musnah dan itulah sebenarnya yang Zionis mahu lakukan kepada Palestin, memusnahkan mereka. Jadi, keahlian PBB, saya fikir, akan melindungi mereka.”

Perhimpunan Agung juga boleh memutuskan untuk menubuhkan Tribunal Jenayah Antarabangsa untuk Israel "sebagai organ subsidiari bawah Perkara 22 Piagam PBB," kata Boyle.

“Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi Yugoslavia telah ditubuhkan oleh Majlis Keselamatan, tetapi Perhimpunan Agung boleh melakukan perkara yang sama dan mereka boleh mula mendakwa pegawai tinggi Israel kerana pembunuhan beramai-ramai dan jenayah perang terhadap kemanusiaan,” katanya.

Semasa kes ICJnya, Boyle berkata dia memulakan inisiatif serupa di UNGA, yang "disokong oleh Malaysia, Iran dan sejumlah besar negara Arab dan Islam."

"Tetapi, pada masa itu, ia telah disabotaj oleh suspek biasa," katanya, sambil menambah bahawa "mungkin dalam keadaan semasa, Perhimpunan Agung akan menyemak semula" cadangannya.

"Akhirnya, Perhimpunan Agung boleh mengesyorkan sekatan ekonomi menyeluruh terhadap Israel," menurut Boyle.

Pada masa ini, Korea Utara "mengalami sekatan ekonomi hampir genosid" yang dikenakan oleh UNGA bawah resolusi Uniting for Peace, jelasnya.

“Bukan saya menyokong sekatan semasa terhadap Korea Utara, tetapi perkara yang sama boleh dilakukan kepada Israel,” tambahnya.- REUTERS

SITI AIYSHAH BINTI BASLIE