fb fb fb fb fb

Lebih ramai atlet Rusia dan Belarus tolak jemputan sertai Paris 2024 bawah bendera neutral

FOTO AFP

LAUSANNE, 10 Julai- Hanya 16 atlet Rusia dan 17 atlet Belarus telah menerima jemputan untuk bertanding bawah sepanduk neutral di Sukan Olimpik Paris, setakat Selasa.

Setakat ini, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) memaklumkan, terdapat 19 penolakan di pihak Rusia termasuk atlet yang telah berubah fikiran dan tujuh oleh Belarusia, termasuk pemain tenis wanita ranking ketiga dan ke-16 dunia, Aryna Sabalenka dan Victoria Azarenka.

Empat judoka Rusia yang dijemput menolak jemputan itu, begitu juga lapan atlet gusti berbuat demikian.

Namun IOC memaklumkan, Shamil Mamedov akan beraksi di Paris.

Gimnas Rusia telah mengumumkan terlebih dahulu bahawa mereka tidak akan beraksi di Paris.

Atlet trek dan padang semuanya diharamkan oleh Persekutuan Olahraga Dunia.

IOC juga telah menghalang kedua-dua negara daripada sebarang acara berpasukan.

Atlet dari kedua-dua negara telah dilarang daripada menyertai temasya dunia itu berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022, tetapi IOC menjemput mereka untuk beraksi bawah sepanduk neutral, tertakluk kepada syarat yang ketat.

Untuk dijemput ke Olimpik, "atlet individu neutral" yang layak secara merit, perlu lulus semakan berganda, pertama oleh persekutuan sukan antarabangsa dan kemudian oleh IOC, untuk memastikan mereka tidak menyokong perang secara aktif di Ukraine atau mempunyai hubungan dengan tentera negara mereka.

IOC berkata pada bulan Mac ia menjangkakan 36 warga Rusia dan 22 warga Belarus akan mengambil bahagian di Paris, berbanding 330 warga Rusia dan 104 warga Belarus pada Sukan Olimpik Tokyo pada 2020.

Atlet tidak akan dibenarkan memakai warna kebangsaan tetapi akan bertanding bawah bendera hijau yang bertulis "AIN". IOC telah memilih lagu tanpa perkataan untuk dimainkan jika ada yang memenangi emas.

Mereka tidak akan menyertai perbarisan di Sungai Seine semasa upacara pembukaan, dan tidak akan muncul dalam jadual pingat.-AFP

SITI AIYSHAH BINTI BASLIE