fb fb fb fb fb

Tiada kaitan kematian mengejut dengan vaksin COVID-19- Penyelidik India

Foto Hiasan/ REUTERS

NEW DELHI, 21 November- Penyelidik India tidak menemui bukti bahawa vaksinasi COVID-19 berada di sebalik “kematian mengejut yang tidak dapat dijelaskan”, kata sebuah organisasi perubatan hari ini.

Sebaliknya ia disebabkan penyakit itu sendiri seperti minum alkohol dan bersenam berlebihan sebagai faktor risiko.

Majlis Penyelidikan Perubatan India (ICMR) menjalankan kajian berikutan laporan anekdot tentang kematian mengejut yang tidak dapat dijelaskan dalam kalangan orang dewasa yang kelihatan sihat" berumur 18 hingga 45 tahun antara Oktober 2021 dan Mac 2023.

"Kami tidak menemui bukti kaitan positif vaksinasi COVID-19 dengan kematian mengejut dalam kalangan orang dewasa muda," kata kumpulan penyelidik itu dalam kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Perubatan India.

"Pada masa yang sama, sejarah keluarga kematian mengejut, dimasukkan ke hospital untuk COVID-19 dan tingkah laku gaya hidup seperti minum minuman keras baru-baru ini dan aktiviti fizikal intensiti yang kuat merupakan faktor risiko kematian mengejut yang tidak dapat dijelaskan."

Penyelidik ICMR mengenal pasti 29,171 kematian mengejut dan meneliti rekod 729 kes serta 2,916 subjek "kawalan" sebagai sebahagian daripada siasatan mereka, kata kumpulan itu.

Data kerajaan menunjukkan India mengalami 45 juta jangkitan COVID-19 dan 533,295 kematian berkaitan tetapi pakar mengatakan jumlah sebenar beberapa kali lebih tinggi.

Di India, banyak hospital kehabisan katil semasa kemuncak krisis COVID-19 dan ramai orang meninggal dunia di rumah. - REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI