fb fb fb fb fb

Myanmar serah ribuan suspek penipuan telekomunikasi kepada China

Foto Hiasan/ REUTERS

BEIJING, 21 November- Pihak berkuasa Myanmar telah menyerahkan 31,000 suspek penipuan telekomunikasi kepada China sejak pegawai penguatkuasa undang-undang dari kedua-dua negara melancarkan tindakan keras terhadap penipuan dalam talian pada September, kata pihak berkuasa China hari ini.

Suspek termasuk 63 "pembiaya" dan ketua kumpulan sindiket jenayah yang telah menipu rakyat China dengan jumlah wang yang besar, kata Kementerian Keselamatan Awam dalam satu kenyataan.

"Penutupan itu telah mencapai keputusan pertempuran yang ketara," kata kementerian itu.

Lebih 100,000 orang terlibat dalam penipuan telekomunikasi setiap hari dengan sekurang-kurangnya 1,000 pusat penipuan di Myanmar, yang berkongsi sempadan dengan barat daya China, lapor media negara China.

Polis China mula membanteras penipuan itu pada September dan bulan ini, polis melancarkan "serangan pantas" ke atas kumpulan jenayah di Myanmar.

Ketua kumpulan kongsi gelap Myanmar membunuh diri minggu lalu ketika melarikan diri dari pihak berkuasa Myanmar, kata polis China.

Tiga anggota kumpulannya kemudian diserahkan kepada polis China.

Dengan penipuan telekomunikasi di Myanmar yang menyasarkan warga China semakin meningkat, Pembantu Menteri Luar Nong Rong melawat Myanmar bulan ini, berkata China bersedia untuk bekerjasama dengan Myanmar dalam menangani jenayah rentas sempadan termasuk perjudian dalam talian.

Nong juga berkata China menyokong Myanmar dalam mengekalkan kestabilan di sempadan bersama mereka ketika junta Myanmar memerangi pemberontak di kawasan itu.

Tentera pemerintah Myanmar berdepan serangan ke atas pelbagai bidang di kawasan sempadannya ketika pakatan kumpulan pemberontak etnik minoriti bergabung dengan pejuang pro-demokrasi untuk mencabar pemerintahan junta.

China telah menyeru kepada perdamaian.

“China telah memainkan peranannya dengan caranya sendiri untuk mengadakan rundingan damai dan menggesa pihak berkaitan supaya mengutamakan kepentingan rakyat, menghentikan senjata dan menamatkan perang secepat mungkin,” kata jurucakap kementerian luar semalam. -REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI