fb fb fb fb fb

PM Sepanyol tolak 'pilih kasih' terhadap konflik di Gaza

Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez/ AFP

WASHINGTON, 11 Julai- Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez pada Rabu menggesa Barat untuk menolak 'pilih kasih' berhubung konflik di Gaza ketika beliau menyertai pemimpin Nato dalam menyokong Ukraine.

Sepanyol di bawah Sanchez telah menimbulkan kemarahan kerajaan sayap kanan Israel dengan mengiktiraf sebuah negara Palestin dan mengkritik tindakan Israel dalam perangnya terhadap Hamas.

“Jika kami memberitahu rakyat kami bahawa kami menyokong Ukraine kerana kami mempertahankan undang-undang antarabangsa, ini adalah sama dengan apa yang perlu kami lakukan terhadap Gaza,” katanya pada sidang kemuncak ulang tahun ke-75 NATO di Washington.

Pemimpin sosialis itu berkata perlu ada "kedudukan politik yang konsisten" di mana "mereka tidak pilih kasih."

Sanchez berkata dunia perlu mendesak untuk "menghentikan krisis kemanusiaan yang dahsyat ini" yang menjejaskan rakyat Palestin dan menggesa persidangan damai antarabangsa untuk mengiktiraf negara Palestin.

"Kita perlu mewujudkan syarat untuk gencatan senjata segera dan terdapat peningkatan risiko juga kepada Lubnan," katanya.

Sanchez berkata beliau juga menyokong "demokrasi, kebebasan dan hak untuk wujud di negara seperti Ukraine."

Pemimpin NATO pada sidang kemuncak itu mengeluarkan deklarasi yang mengatakan Kiev berada di laluan "tidak dapat diubah" untuk menyertai pakatan itu.- AFP

ZEHRA BINTI ZAMBRI