fb fb fb fb fb

Palestin lancar permohonan jadi anggota penuh PBB

Foto Hiasan

NEW YORK, 3 April - Pihak berkuasa Palestin secara rasminya menghidupkan semula permohonan bagi menjadi anggota penuh Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) iaitu proses yang tidak diketahui hasilnya, namun dianggap penting bagi menghadapi ancaman Israel di Gaza.

Pihak berkuasa Palestin sebelum ini diberikan status sebagai pemerhati di PBB sejak tahun 2012 telah pun melobi permohonan bagi menjadi anggota penuh bertahun-tahun lamanya yang akan menyamai sebagai pengiktirafan kepada kewujudan negara Palestin.

Dalam surat kepada Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, Wakil PBB. Riyad Mansour memohon berdasarkan arahan kepimpinan tertinggi Palestin supaya permohonan sejak 2011 dipertimbangkan semula.

Mansour telah berulang kali berkata dalam beberapa bulan kebelakangan ini bahawa serangan Israel pada Oktober lalu menyebabkan keahlian penuh PBB merupakan keutamaan bagi rakyat Palestin.

“Komuniti antarabangsa yang memutuskan untuk mewujudkan dua negara di Palestin sejak 1947,” kata Mansour pada Februari.

"Adalah menjadi kewajipan masyarakat antarabangsa bersama-sama rakyat Palestin untuk menyokong dan mengakui agar negara Palestin dapat menjadi anggota penuh PBB", katanya.

Bulan lalu, beliau berkata rakyat Palestin akan "mula menggerakkan sokongan terbesar untuk menyokong kami" dan menyatakan harapan bahawa majlis itu akan bertindak pada April.

Liga Negara Arab, Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Pergerakan Negara-Negara Berkecuali menghantar surat kepada Guterres pada hari Selasa, turut dilihat oleh AFP, menyokong bidaan oleh Palestin.

"Kami ingin membawa perhatian anda bahawa, setakat tarikh ini, 140 Negara Anggota telah mengiktiraf negara Palestin," kata surat bersama itu, termasuk senarai negara tersebut", kata Mansour.

Sebelum ini permohonan menjadi anggota penuh pernah dilancarkan pada 2011 oleh presiden Palestin Mahmud Abba, namun tidak pernah dibawa ke Majlis Keselamatan untuk mengundi, dan Perhimpunan Agung mengundi untuk memberikan status pemerhati Palestin pada November 2012.

Namun, Pemerhati percaya desakan Palestin untuk menjadi ahli tidak dicapai kerana Amerika Syarikat, sekutu kuat Israel, boleh menggunakan kuasa vetonya untuk menggagalkan syor itu.

"Saya merasa sangat sukar untuk melihat AS menelan cadangan ini." Richard Gowan, seorang penganalisis di International Crisis Group, memberitahu AFP, sambil menyatakan bahawa Washington mengambil masa berbulan-bulan untuk bersetuju untuk tidak menyekat resolusi majlis yang menggesa gencatan senjata Gaza.

"Berkenaan dengan Washington, memaksa kenegaraan Palestin melaksanakan agenda berkemungkinan akan menjadikan usaha memujuk Israel ke dalam gencatan senjata lebih sukar," kata Gowan.

Untuk memenangi kelulusan majlis itu, rakyat Palestin perlu memperoleh sembilan undi daripada 15 ahli dan tiada kuasa veto daripada mana-mana lima ahli tetap: Britain, Perancis, China, Rusia dan Amerika Syarikat.

Buat masa ini, Israel dengan jelas telah menolak penyelesaian dua negara, dan parlimennya mengundi secara besar-besaran pada Februari menentang sebarang pengiktirafan terhadap Negara Palestin.

Beberapa negara Eropah seperti Britain, Perancis dan Sepanyol berkemungkinan mempertimbangkan pengiktirafan terhadap status berkenaan.-AFP

KAMARULZAMAN BIN MUHAMAD