fb fb fb fb fb

ICJ: Keputusan kes pembunuhan beramai-ramai di Gaza pada Jumaat

Foto Fail AFP

THE HAGUE, 25 Januari - Mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berkata ia akan mengeluarkan keputusan pentingnya pada Jumaat dalam kes terhadap Israel berhubung dakwaan pembunuhan beramai-ramai di Gaza, keputusan yang dinantikan di seluruh dunia.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague berkemungkinan mengarahkan Israel menghentikan kempen ketenteraannya di Gaza, yang dicetuskan oleh serangan Hamas yang belum pernah terjadi sebelumnya pada 7 Oktober.

Afrika Selatan telah membawa Israel ke mahkamah, mendakwa ia melanggar Konvensyen Genosid PBB, yang ditandatangani pada 1948 sebagai respons dunia terhadap Holokaus.

Pretoria mahu ICJ mengeluarkan apa yang dipanggil "langkah sementara", perintah kecemasan untuk melindungi rakyat Palestin di Gaza daripada kemungkinan pelanggaran konvensyen tersebut.

Perintah dari ICJ, yang memerintah dalam pertikaian antara negara mengikat secara sah dan tidak boleh dirayu.

Bagaimanapun, mahkamah mempunyai sedikit kuasa untuk menguatkuasakan keputusannya. Sebagai contoh mengarahkan Rusia menghentikan pencerobohannya ke atas Ukraine sebulan selepas ia bermula, tidak berjaya.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah membayangkan bahawa beliau tidak akan merasa terikat dengan mana-mana perintah ICJ.

“Tiada siapa yang akan menghalang kami, bukan The Hague, bukan Axis of Evil dan tidak ada orang lain,” katanya pada 14 Januari, merujuk kepada kumpulan “paksi penentangan” yang sejajar dengan Iran di Lubnan, Syria, Iraq dan Yaman.

Mahkamah hanya memutuskan rayuan Afrika Selatan untuk langkah kecemasan, bukan mengenai isu asas sama ada Israel boleh melakukan pembunuhan beramai-ramai yang akan mengambil masa bertahun-tahun.

Keputusan ICJ terhadap Israel akan meningkatkan tekanan politik ke atas negara itu, dengan kebanyakannya berspekulasi ia boleh dijadikan alasan untuk sekatan.

Peperangan di Gaza meletus apabila Hamas melancarkan serangannya yang tidak pernah berlaku sebelum ini, yang mengakibatkan kira-kira 1,140 orang terbunuh di Israel, kebanyakannya orang awam, menurut pengiraan AFP berdasarkan angka rasmi.

Lebih daripada 25,700 rakyat Palestin, kira-kira 70 peratus daripadanya wanita, kanak-kanak dan remaja, telah terbunuh di Semenanjung Gaza dalam pengeboman dan serangan darat Israel sejak 7 Oktober, menurut Kementerian Kesihatan kerajaan Hamas.-AFP

MOHD KHUDZAIRI ZAINUDDIN