fb fb fb fb fb

Sistem VAR belum konsisten - FIFA

FOTO AFP

 

ABU DHABI, 10 Februari- Persekutuan Bolasepak Antarabangsa FIFA berharap pelancaran teknologi ofsaid separa automatiknya yang sedang diuji di Piala Dunia Kelab bukan sahaja akan mempercepatkan keputusan dibuat malah menawarkan lebih kejelasan untuk penyokong bola sepak.

 

Sistem penjejakan optik itu pertama kali diuji pada Piala Arab tahun lepas di Qatar, dan matlamat utamanya adalah untuk digunakan sepenuhnya pada aksi Piala Dunia akhir tahun ini.

 

Pierluigi Collina, pengerusi jawatankuasa pengadil FIFA, pada Rabu memberitahu wartawan, sistem video bantuan pengadil  VAR telah terbukti "sangat berjaya" sejak diperkenalkan tetapi mengakui lebih banyak konsistensi diperlukan.

"Ia belum lagi berada di peringkat terbaik, proses membuat keputusan yang sama pantas. Menjadi pantas dan tepat tidak berfungsi bersama," kata Collina pada Piala Dunia Kelab di Abu Dhabi.

“Penting bagi pegawai video mendapat keputusan yang tepat, tetapi kami sedar kami perlu mengurangkan masa, terutamanya dengan ofsaid."

"Kadang-kadang ia mengambil masa lebih lama untuk menilai keputusan ofsaid, terutamanya dalam insiden yang sangat genting, ” katanya.

"Gol itu sudah pun diraikan, semua orang menunggu dan kemudian ada gol yang tidak dibenarkan, atau sebaliknya dan selepas masa yang agak lama ada keputusan muktamad."

Teknologi penjejakan yang dipacu data bergantung pada satu siri kamera khusus dan kamera penyiaran di sekitar stadium untuk memberikan kedudukan tepat pemain di atas padang, menawarkan pengadil maklumat tepat dalam beberapa saat.

Untuk memberikan ketepatan yang lebih baik, sistem pada masa ini menjana 18 titik data bagi setiap pemain  dengan menjejaki pelbagai bahagian badan untuk mencipta model rangka tiga dimensi.

Matlamatnya adalah untuk meningkatkannya kepada 29 untuk Piala Dunia bagi memberikan ketepatan lebih sempurna, menurut ketua teknologi bola sepak di FIFA, Sebastian Runge.

Sebaik sahaja keputusan muktamad dibuat, teknologi yang didorong oleh kecerdasan buatan menukarkan imej menjadi animasi 3D yang boleh dipaparkan pada skrin besar di stadium.

"Dengan mengambil data itu, kita boleh memasuki dunia 3D dan boleh mencipta animasi, yang boleh menerangkan dengan sempurna sama ada pemain berada di sisi, sejauh mana pemain itu berada dalam keadaan ofsaid atau onside," kata Runge.

"Kami meletakkannya dalam animasi yang akan dikongsi dengan TV dan pengendali skrin gergasi kami dan kami boleh memaklumkan penonton dengan cara yang lebih jelas mengenai keputusan ofsaid dan onside."

Walaupun pengaruh teknologi semakin meningkat, FIFA menegaskan pegawai perlawanan akan sentiasa membuat keputusan akhir.

Pembantu VAR bertanggungjawab untuk memantau ofsaid, memeriksa insiden semasa ia berlaku dan bukannya menunggu perlawanan dihentikan.

Pembantu itu kemudiannya memberitahu pegawai VAR utama, yang membuat keputusan dan akan bercakap dengan pengadil.- AFP

 

Media Baharu