fb fb fb fb fb

Lapangan terbang antarabangsa New Caledonia dibuka semula

FOTO REUTERS

NOUMEA, 16 Jun - Lapangan terbang antarabangsa utama New Caledonia akan dibuka semula mulai Isnin selepas ditutup bulan lalu selepas berlakunya rusuhan maut dan perintah berkurung turut akan dikurangkan, menurut suruhanjaya tinggi di wilayah Pasifik Perancis.

Penutupan itu sebelum ini telah dilakukan selepas berlaku keganasan pada 13 Mei berhubung pembaharuan pengundian kontroversi yang akan membolehkan penduduk jangka panjang menyertai pilihan raya tempatan.

Kanak-kanak Orang Asli Nusantara bimbang tindakan itu akan mengurangkan undi mereka, meletakkan harapan untuk akhirnya memenangi kemerdekaan secara pasti di luar jangkauan.

Rusuhan itu mengakibatkan sembilan orang terkorban dengan berlakunya sekatan, pertempuran dengan polis dan premis perniagaan dibakar serta kedai dirompak.

Penyambungan semula penerbangan sepenuhnya di lapangan terbang Tontouta memungkinkan juga pembukaan semula lebuh raya yang menghubungkannya ke ibu negara Noumea yang telah disekat penunjuk perasaan, kata suruhanjaya itu.

Sebelum ini lapangan terbang itu hanya mengendalikan sebilangan kecil penerbangan dengan pengecualian khas.

Sementara itu, perintah berkurung, yang berlangsung hingga 6:00 pagi, telah dikurangkan 'berdasarkan keadaan yang bertambah baik dan untuk memudahkan kehidupan seharian kembali normal secara beransur-ansur', tambah suruhanjaya itu.

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah mengumumkan pada Rabu bahawa reformasi pengundian yang menyentuh pergolakan akan 'digantung' berikutan pilihan raya parlimen mengejut.

Sebaliknya beliau berhasrat untuk 'memberi suara penuh kepada suara tempatan dan pemulihan ketenteraman', katanya kepada pemberita. - AFP

TETITIA YUSOFF