fb fb fb fb fb

29 kakitangan PBB bagi pelarian Palestin terkorban di Gaza

(Kerosakan selepas serangan Israel berhampiran sekolah Agensi Bantuan dan Kerja PBB
untuk Pelarian Palestin (UNRWA) di Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza/ AFP)

GAZA , 23 Oktober- Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi pelarian Palestin berkata bahawa 29 kakitangannya telah terbunuh di Gaza sejak tercetusnya perang antara pejuang Hamas dan Israel.

“Kami terkejut dan berkabung. Kini disahkan bahawa 29 daripada rakan sekerja kami di Gaza telah terbunuh sejak 7 Oktober,” tulis Agensi Bantuan dan Kerja Raya PBB (UNRWA) di X.

"Separuh daripada rakan sekerja ini adalah guru UNRWA," kata agensi itu.

Beribu-ribu penduduk Gaza telah mencari perlindungan di kemudahan UNRWA sejak Israel melancarkan kempen pengeboman udara sebagai membalas serangan Hamas yang mengakibatkan 1,400 orang terbunuh.

Lebih 4,600 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan udara itu, menurut kementerian kesihatan Gaza, dengan Israel juga memotong bekalan bahan api, air, makanan dan elektrik ke kawasan miskin itu.

Dua belas orang kehilangan tempat tinggal telah terbunuh dan hampir 180 cedera di sekolah agensi PBB, manakala kira-kira 38 pemasangan UNRWA telah rosak, kata agensi itu.


(PBB bagi pelarian Palestin berkata semalam bahawa 29 kakitangannya telah terbunuh di Gaza
sejak tercetusnya perang antara pejuang Hamas dan Israel/ AFP)

Dalam satu kenyataan berasingan, UNRWA memberi amaran bekalan bahan apinya di Gaza akan kehabisan "dalam tiga hari".

“Tanpa bahan api, tidak akan ada air, tiada hospital dan kedai roti yang berfungsi. Tanpa bahan api, bantuan tidak akan sampai kepada ramai orang awam yang sangat memerlukan,” kata ketua UNRWA Philippe Lazzarini.

"Tanpa minyak, tidak akan ada bantuan kemanusiaan," tambahnya.

Enam trak dapat mengumpul bahan api dari terminal di persimpangan Rafah, tetapi mereka tidak dapat memenuhi keperluan harian 2.4 juta penduduk Gaza.- AFP

Media Baharu