fb fb fb fb fb

PH rayu tangguh pelaksanaan tarif air di Labuan

Pengerusi PH Labuan, Simsudin Sidek

LABUAN, 21 Januari- Pakatan Harapan (PH) Labuan merayu supaya pelaksanaan pelarasan tarif air yang baharu bagi pengguna domestik di wilayah itu ditangguhkan.

Oleh yang demikian, satu memorandum akan diserahkan kepada Perdana Menteri dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) untuk tujuan itu.

Pengerusi PH Labuan, Simsudin Sidek, menerusi satu kenyataan memaklumkan, keadaan semasa perkhidmatan bekalan air di Labuan adalah tidak memuaskan dan memerlukan perhatian segera sebelum sebarang pelarasan tarif air dilaksanakan.

Beliau turut menekankan kebimbangan seperti gangguan bekalan air yang kerap dan tekanan air yang rendah dan menggesa Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk menangani isu-isu ini sebelum meneruskan dengan rancangan pelarasan tarif air.

“Adalah penting bagi SPAN untuk memastikan pelarasan itu tidak membebankan penduduk Labuan, khususnya mereka yang berpendapatan rendah,” katanya.

Sambil menyatakan sokongan terhadap pelarasan tarif air, PH Labuan menegaskan Labuan adalah antara tiga negeri teratas dengan kadar tarif air dan kos sara hidup tertinggi.

"Labuan PH ingin menekankan kepentingan untuk mempertimbangkan tekanan kewangan terhadap rakyat yang masih belum pulih daripada peningkatan kos sara hidup baru-baru ini.

"Kami juga menyeru semua pengguna di Labuan untuk mengamalkan penggunaan air secara berhemah bagi mengurangkan tekanan pada sistem bekalan air sedia ada.

“Mengakui keperluan rancangan itu bagi memastikan kemampanan jangka panjang perkhidmatan air, PH Labuan berhasrat untuk mendapatkan keseimbangan yang menjaga kesejahteraan rakyat sambil mengekalkan kualiti perkhidmatan bekalan air terawat,” katanya.

Pada 17 Januari lalu, SPAN mengumumkan pelarasan tarif air bagi pengguna domestik di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan akan dilaksanakan bermula 1 Feb ini.

Pelarasan itu menyaksikan kenaikan purata sebanyak 22 sen bagi setiap meter padu air.

SITI AIYSHAH BINTI BASLIE