fb fb fb fb fb

Filipina lancar rondaan laut, udara bersama tentera AS

Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr jalin hubungan yang lebih erat dengan AS berbanding pimpinan terdahulu/ REUTERS

MANILA, 21 November- Rondaan maritim dan udara bersama di Laut China Selatan antara Filipina dan tentera Amerika Syarikat dilancarkan hari ini, kata Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr yang menyifatkan ia sebagai “inisiatif penting”.

Pengumuman pemimpin Filipina itu dibuat di tengah-tengah pengukuhan pesat hubungan kedua-duanya, antaranya perjanjian pertahanan, termasuk keputusan untuk menggandakan bilangan pangkalan Filipina yang boleh diakses oleh tentera AS.

"Inisiatif penting ini adalah bukti komitmen kami untuk meningkatkan operasi pasukan tentera kami dalam menjalankan rondaan maritim dan udara," kata Marcos di platform media sosial X.

Rondaan itu akan dilakukan di luar pulau Mavulis, menurut Eugene Cabusao dari perintah Luzon Utara. Pulau ini adalah titik paling utara Filipina, terletak kira-kira 100 km dari Taiwan.

Pengumuman itu dibuat sehari selepas Marcos memberitahu di forum di Hawaii keadaan di Laut China Selatan menjadi lebih "mengerikan berbanding sebelum ini", dengan tentera China semakin hampir ke pantai Filipina.

Rondaan itu berkemungkinan menimbulkan kemarahan China, yang telah memberi amaran kepada Filipina terhadap aktiviti dengan Amerika Syarikat yang dikatakan boleh mencetuskan ketegangan serantau.

Kedutaan China di Manila tidak segera mengulas mengenai latihan itu.

China menuntut sebahagian besar Laut China Selatan melalui “nine-dash line” yang terbentang sejauh 1,500 km ke selatan tanah besarnya, memotong zon ekonomi eksklusif (EEZ) pihak yang menuntut seperti Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina dan Vietnam.

Marcos tahun ini menghidupkan semula hubungan dengan Washington selepas hubungan terulungnya dengan pendahulu yang telah beralih lebih dekat ke China, walaupun Beijing membangunkan pemasangan tentera di pulau buatan manusia dalam zon ekonomi eksklusif (EEZ) Filipina.

Rondaan maritim dan udara bersama akan bermula di kawasan di luar pulau Batanes dan menuju ke barat ke Laut China Selatan, menurut kenyataan tentera Filipina.

Ia berkata Filipina akan mengerahkan tiga kapal tentera laut, dua pesawat tempur ringan FA-50 dan pesawat serangan ringan A-29B Super Tucano, manakala dan Amerika Syarikat akan menggerakkan sebuah kapal tempur pesisir dan pesawat peronda maritim dan peninjau P9-A.

Pengarah Institut Hal Ehwal Maritim dan Undang-undang Laut yang berpangkalan di Manila, Jay Batongbacal berkata rondaan bersama dengan AS menunjukkan Manila membuat pendirian terhadap Laut China Selatan.

"Ia menunjukkan bahawa Filipina benar-benar mengukuhkan pendiriannya mengenai isu Laut Filipina Barat," katanya, merujuk kepada EEZ Filipina.

"Saya rasa ia menunjukkan keazaman pentadbiran semasa untuk meneruskan dasar yang lebih mantap berkenaan dengan Laut Filipina Barat," katanya.- REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI