fb fb fb fb fb

Hari mengundi DUN N06 Kuala Kubu Baharu pada 11 Mei

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Ghani Salleh (tengah) mempengerusi Mesyuarat Khas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan urusan dan tarikh-tarikh penting untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu di Menara SPR, Putrajaya

PUTRAJAYA, 4  April -  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N06 Kuala Kubu Baharu Selangor pada 11 Mei (Sabtu) dengan 27 April (Sabtu) ditetapkan sebagai hari penamaan calon.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh berkata, hari pengundian awal pula ditetapkan pada 7 Mei (Selasa) dengan tempoh berkempen selama 14 hari.

Beliau bercakap dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas berkaitan tarikh penting berkaitan PRK DUN Kuala Kubu Baharu di Menara SPR, di sini.

PRK (DUN) Kuala Kubu Baharu diadakan susulan kematian penyandangnya, Lee Kee Hiong, pada 21 Mac lepas.

Kee Hion, 58, yang menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kubu Baharu bawah Parlimen Hulu Selangor sejak 2013 meninggal dunia akibat kanser.

Mesyuarat turut dihadiri Timbalan Pengerusi SPR, Dr Azmi Sharom dan Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak.

PRK Kuala Kubu Baharu merupakan PRK ketujuh yang diadakan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 2022.

Abdul Ghani berkata secara keseluruhan PRK Kuala Kubu Baharu memerlukan peruntukan RM2.5 juta.

Menurutnya seorang pegawai pengurus pilihan raya yang dibantu tiga penolong pegawai pengurus dan 760 petugas akan dilantik bagi mengendalikan proses PRK Kuala Kubu Baharu.

Beliau berkata dua pasukan penguat kuasa kempen pilihan raya juga ditubuhkan yang dianggotai wakil daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihak berkuasa tempatan dan calon bertanding bagi memantau aktiviti kempen sepanjang tempoh rasmi berkempen.

Menurutnya Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) bagi PRK Kuala Kubu Baharu adalah sebanyak 40,226 orang terdiri daripada 39,362 pengundi biasa, 625 anggota polis, 238 anggota tentera dan pasangan serta seorang pengundi tidak hadir luar negara.

DPPR bagi PRK tersebut akan mula dijual pada 22 April ini.

Beliau berkata Pusat Penamaan Calon (PPC) dan Pusat Penjumlahan Rasmi Undi (PPRU) yang digunakan bagi PRK Kuala Kubu Baharu ialah Dewan Serbaguna dan Kompleks Sukan Daerah Hulu Selangor.

"Sebanyak 18 pusat mengundi biasa yang mengandungi 74 tempat mengundi atau saluran dan dua pusat mengundi awal yang mengandungi tiga tempat mengundi atau saluran awal akan digunakan," katanya.

Pengundi boleh membuat semakan untuk mengetahui maklumat pusat mengundi, saluran mengundi dan nombor bilangan melalui portal semakan di pautan https://mysprsemak.spr.gov.my atau hubungi Hotline SPR di talian 03-8892 7018/7218/7124 atau melalui aplikasi MySPR Semak bermula 22 April ini.

SPR menyeru bakal calon yang bertanding dalam PRK Kuala Kubu Baharu supaya mengisi dan membuat semakan awal pengisian borang dengan Pejabat Pegawai Pengurus atau Pejabat Pilihan Raya Negeri Selangor sebelum hari penamaan calon bagi memudahkan proses penamaan calon.

Abdul Ghani berkata bakal calon juga digalakkan membuat pembayaran deposit lebih awal untuk memastikan semua proses penamaan calon dapat diselesaikan lebih awal dan berjalan lancar.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan kertas penamaan calon yang telah lengkap diisi dan disemak oleh Pejabat Pegawai Pengurus mesti dikemukakan oleh calon atau penyokong atau pencadangnya semasa hari penamaan calon di PPC.

SPR dalam pada itu turut menawarkan kepada mana-mana agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau badan yang berminat menjadi pemerhati pilihan raya dalam melihat perjalanan proses PRK tersebut bermula dari hari penamaan calon hingga keputusan pilihan raya diumumkan.

Maklumat lanjut dan borang permohonan untuk pemerhati boleh diperoleh daripada portal rasmi SPR di www.spr.gov.my bermula hari ini dan tarikh tutup permohonan pada 17 April ini.

TETITIA YUSOFF