SAUDARA PENGARANG
Minuman berkarbonat sering menjadi pilihan ramai kerana rasanya yang menyegarkan. Walaupun ia kelihatan seperti alternatif yang lebih baik berbanding minuman bergula, terdapat pelbagai risiko kesihatan yang dikaitkan dengan pengambilan berlebihan air berkarbonat. Artikel ini akan membincangkan bahaya air berkarbonat terhadap kesihatan secara mendalam.
Apa Itu Minuman Berkarbonat?
Minuman berkarbonat ialah minuman yang mengandungi karbon dioksida (CO₂) yang dilarutkan dalam air bawah tekanan tinggi. Proses ini menghasilkan gelembung gas yang memberikan sensasi ‘fizzy’ atau berbuih. Minuman ini terbahagi kepada dua jenis utama iaitu air berkarbonat tanpa gula – seperti soda kosong dan air sparkling dan air berkarbonat bergula – seperti minuman ringan dan soda manis.
Kesan Buruk Minuman Berkarbonat
Pengambilan minuman berkarbonat tidak terkawal atau terlalu banyak boleh merosakkan kesihatan pergigian. Minuman berkarbonat bersifat asid kerana kandungan karbon dioksida yang bertindak balas dengan air, menghasilkan asid karbonik. Sifat berasid ini boleh menghakis enamel gigi, terutama jika diminum secara berlebihan. Hakisan enamel menjadikan gigi lebih mudah rosak dan meningkatkan risiko kaviti.
Pengambilan tanpa kawalan juga boleh mengganggu sistem pencernaan. Ia kerana minuman berkarbonat boleh menyebabkan kembung dan ketidakselesaan dalam sistem pencernaan kerana gelembung gas yang terbentuk di dalam perut. Individu yang mempunyai masalah pencernaan, seperti gastrik atau sindrom usus rengsa (IBS), mungkin mengalami gejala lebih teruk selepas mengambil minuman ini.
Pengambilan minuman berkarbonat terlalu kerap juga boleh meningkatkan selera makan. Walaupun air berkarbonat tanpa gula tidak mengandungi kalori, kajian menunjukkan bahawa karbon dioksida dalam minuman boleh merangsang hormon ghrelin, iaitu hormon yang mengawal rasa lapar. Ini menyebabkan seseorang cenderung untuk makan lebih banyak, sekali gus meningkatkan risiko obesiti.
Peningkatan Risiko Penyakit Kronik
Minuman berkarbonat biasanya mengandungi kandungan gula yang tinggi, berisiko menyebabkan penyakit seperti diabetes jenis 2 – disebabkan oleh peningkatan kadar gula dalam darah; tekanan darah tinggi – berpunca daripada ketidakseimbangan metabolisme dalam badan dan penyakit jantung – akibat peningkatan berat badan dan gangguan metabolisme
Kajian juga menunjukkan bahawa individu yang kerap mengambil minuman berkarbonat berisiko lebih tinggi untuk mengalami sindrom metabolik, yang merupakan gabungan beberapa masalah kesihatan termasuk obesiti, hipertensi, dan paras gula darah yang tinggi.
Cara Mengurangkan Pengambilan Minuman Berkarbonat
Bagi individu yang gemar minuman berkarbonat, berikut adalah beberapa langkah untuk mengurangkan pengambilannya:
- Hadkan pengambilan secara beransur-ansur – Kurangkan jumlah minuman berkarbonat sedikit demi sedikit untuk mengelakkan ketagihan.
- Gantikan dengan air kosong atau minuman sihat – Air kosong, teh herba, atau jus buah tanpa gula adalah pilihan lebih baik.
- Baca label kandungan sebelum membeli – Periksa jumlah gula dan bahan tambahan dalam minuman untuk membuat pilihan yang lebih bijak.
- Gunakan penyedut minuman – Ini dapat mengurangkan pendedahan minuman berkarbonat kepada enamel gigi dan mengurangkan risiko hakisan gigi.
Minuman berkarbonat mungkin kelihatan menyegarkan, tetapi pengambilan secara tidak terkawal boleh mendatangkan pelbagai risiko kesihatan. Oleh itu, adalah penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan memilih makanan dan minuman yang lebih berkhasiat.
Mencegah lebih baik daripada merawat, dan langkah kecil dalam mengurangkan minuman berkarbonat boleh memberi kesan besar terhadap kesihatan jangka panjang.
Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan mahu pun pendirian rasmi RTM.
Muhammad Zafran Hafiz bin Ezani
Penolong Pegawai Penyediaan Makanan
Jabatan Dietetik & Sajian
Hospital Sultan Zainal Abidin
Universiti Sultan Zainal Abidin
e-mel: