fb fb fb fb fb

Suu Kyi dipindahkan dari penjara, jalani tahanan di rumah

Penunjuk perasaan Myanmar yang tinggal di Jepun mempamerkan potret Aung San Suu Kyi dan mengangkat tabik hormat tiga jari, semasa perhimpunan untuk menandakan ulang tahun kedua rampasan kuasa tentera Myanmar 2021, di luar Kedutaan Myanmar di Tokyo, Jepun 1 Februari 2023/ Foto Fail: REUTERS

NAYPYIDAW, 17 April - Bekas pemimpin Myanmar yang ditahan, yang juga pemenang Hadiah Nobel, Aung San Suu Kyi telah dipindahkan dari penjara ke tahanan di rumah, kata jurucakap kerajaan tentera kepada media.

“Memandangkan cuaca sangat panas, ia bukan sahaja untuk Aung San Suu Kyi... Bagi mereka yang memerlukan langkah berjaga-jaga, terutamanya banduan warga emas, kami sedang berusaha untuk melindungi mereka daripada strok haba,” kata jurucakap junta, Mejar Jeneral Zaw Min Tun.

Suu Kyi, 78, ditahan sejak penahanannya pada awal 2021 apabila tentera menggulingkan kerajaan dalam rampasan kuasa dan melancarkan tindakan keras ke atas lawan yang menyaksikan ribuan orang dipenjarakan atau dibunuh.

Pada Februari, anak lelakinya Kim Aris berkata dia ditahan dalam kurungan bersendirian dan dia berada dalam keadaan yang baik "walaupun kesihatannya tidak sebaik dahulu".

Pemimpin dunia dan aktivis pro-demokrasi telah berulang kali menyeru agar dia dibebaskan.

Jurucakap kerajaan bayangan NUG menggesa pembebasan tanpa syarat Suu Kyi dan U Win Myint yang merupakan presiden Myanmar yang digulingkan, yang juga telah dipindahkan ke tahanan di rumah menurut laporan media.

“Memindahkan mereka dari penjara ke rumah adalah baik, kerana rumah lebih baik daripada penjara. Walau bagaimanapun, mereka mesti dibebaskan tanpa syarat. Mereka mesti bertanggungjawab sepenuhnya untuk kesihatan dan keselamatan Aung San Suu Kyi dan U Win Myint,” kata jurucakap Kyaw Zaw kepada Reuters lewat Selasa. - REUTERS

ZEHRA BINTI ZAMBRI