Monday, 27 March 2023

MHL: Jonghyun mampu tambah bisa THT

  • Published in Sukan

KUALA LUMPUR, 8 Februari - Terengganu Hockey Team (THT) optimis kehadiran pakar pukulan sudut penalti dari Korea Selatan, Jang Jonghyun mampu meningkatkan peluang mereka menjaringkan lebih banyak gol daripada situasi tersebut pada musim baharu Liga Hoki Malaysia (MHL) 2023.

Ketua pasukan Mohd Fitri Saari yakin kelibat Jonghyun yang menyumbat empat gol pukulan sudut penalti pada Piala Dunia 2023 di India, bulan lepas, bersama dua lagi pemain muda dari Korea Selatan iaitu Choi Hoil dan Yoo Seung Ho juga dapat membantu memperkukuhkan kedudukan THT bagi mengejar kejuaraan berganda musim 2023 yang membuka tirai esok.

Walaupun menyasarkan untuk mempertahankan mahkota kejuaraan MHL selain Piala Sumbangsih, Mohd Fitri tetap berwaspada dengan ancaman pasukan Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang dibarisi kira-kira sembilan pemain kebangsaan selain Maybank.

“Kita target dua dahulu, kalau dapat tiga piala bonus bagi kami. Boleh lakukan namun bukan senang dapat tiga gelaran dalam satu musim. Kami akan cuba lawan dan fokus Piala Sumbangsih terlebih dahulu,” katanya pada sidang media menjelang Piala Sumbangsih di sini hari ini.

Mengenai pertarungan Piala Sumbangsih menentang TNB esok, pengendali baharu THT, Seo Jongho menyifatkan juara bertahan Piala TNB memiliki beberapa pemain yang laju dan mampu mengucar-ngacirkan barisan pertahanan mereka.

“Sudah tentu saya mahukan kemenangan ke atas TNB dalam perlawanan pertama musim ini, esok namun, mereka adalah pasukan yang kuat,” katanya.

Dalam pada itu, ketua jurulatih TNB Nor Saiful Zaini Nasiruddin mengakui perlu mencari jalan untuk menyekat kemaraan Jonghyun serta penyerang prolifik Mohd Faizal Saari dan Shello Silverius daripada merobek gawang mereka dalam pertarungan berlangsung di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil.

“Semoga kita dapat tandingi THT, walaupun kami bukan pilihan tetapi kami akan cuba buat terbaik esok,” katanya.

Ketua pasukan TNB Syed Mohamad Syafiq Syed Cholan pula menyifatkan kemenangan ke atas THT bukan sahaja mengesahkan kejuaraan Piala Sumbangsih malah menjamin tiga mata penuh seterusnya dapat melonjakkan motivasi dalam saingan sengit perebutan juara liga.

Sementara itu, ketua jurulatih Negeri Sembilan, K.Rajan percaya kemenangan diraih juara MHL wanita 2022 itu ke atas KPT-Uniten Thunder esok mampu membuka peluang pasukannya melakar sejarah menjadi pasukan pertama merangkul Piala Sumbangsih wanita yang diadakan kali pertama musim ini

“Kita mahu tiga mata kerana tahun lepas kita menang semua perlawanan liga, jadi kami harap dapat kekalkan prestasi tersebut,” katanya.

Ketua jurulatih KPT-Uniten Thunder Izzwan Mohamed Salleh pula berharap dapat mencapai misi memenangi dua piala tahun ini iaitu dengan menumpaskan Negeri Sembilan bagi menjulang Piala Sumbangsih selain mempertahankan Piala Vivian May Soar buat kali keempat berturut-turut dalam musim baharu nanti. - BERNAMA