Wednesday, 1 February 2023

 

China 'cabaran sistemik' kepada UK - PM Sunak

  • Published in Berita Dunia

LONDON, 29 November - Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak memberi amaran bahawa China menimbulkan cabaran sistemik kepada nilai dan kepentingan UK ketika kerajaannya mengecam Beijing selepas seorang wartawan BBC berkata dia dipukul ketika membuat liputan protes di Shanghai.

Dalam ucapan sulungnya mengenai dasar luar, Sunak berkata apa yang dipanggil "era keemasan" hubungan UK-China yang dilaungkan oleh bekas Perdana Menteri, David Cameron telah berakhir bersama dengan idea naif bahawa perdagangan secara automatik akan membawa kepada sosial dan politik pembaharuan.

(Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak berucap semasa Majlis Jamuan
Lord Mayor di Guildhall di tengah London / FOTO AFP)

"Kami mengiktiraf China menimbulkan cabaran sistemik terhadap nilai dan kepentingan kami, cabaran yang semakin meruncing apabila ia bergerak ke arah autoritarianisme yang lebih hebat," kata Sunak.

Tahun lalu ketika beliau menjadi Menteri Kewangan, Sunak menggesa pelaksanaan strategi halus terhadap China untuk mengimbangi kebimbangan hak asasi manusia dengan pengembangan hubungan ekonomi.

Bagaimanapun, mesyuarat yang dirancang antara Sunak dan Presiden China, Xi Jinping, pada persidangan G20 di Bali baru-baru ini, gagal.-AFP