Tuesday, 29 November 2022

AS mengaku bunuh 12 orang awam di seluruh dunia pada 2021

  • Published in Berita Dunia

(Bangunan Pentagon/AFP)

WASHINGTON, 28 September- 12 orang awam terbunuh dalam operasi Tentera Amerika Syarikat pada 2021, semuanya di Afghanistan, menurut laporan Pentagon.

"Berdasarkan penilaian Jabatan Pertahanan, terdapat kira-kira 12 orang awam terbunuh dan kira-kira lima orang awam cedera," kata laporan itu, yang perlu dikeluarkan oleh Kongres setiap tahun sejak 2018.

Pentagon sebelum ini mengaku bertanggungjawab atas kematian 10 ahli keluarga yang sama, termasuk tujuh anak, semasa pengunduran tentera AS dari Afghanistan pada akhir Ogos 2021.

Dokumen awam menyatakan bahawa seorang orang awam terbunuh dalam serangan AS pada 8 Januari di Herat, dan seorang lagi pada 11 Ogos di Kandahar. Dua orang awam turut cedera pada 18 Januari di Kandahar.

Selain itu, tentera AS mengaku telah mencederakan tiga orang awam pada 1 Januari dalam serangan di Qunyo Barrow, Somalia.

NGO kerap menerbitkan penilaian yang lebih tinggi tentang kematian dan kecederaan akibat serangan AS di zon konflik.

Organisasi Airwars yang menyenaraikan mangsa awam serangan udara di seluruh dunia, dalam laporan tahunannya yang diterbitkan pada Mei menganggarkan bahawa 15 hingga 27 orang awam telah terbunuh dalam operasi AS di Syria sahaja.

Pada Januari 2022, Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin menggesa tentera supaya melakukan lebih banyak lagi untuk mengelak korban awam dalam serangan udara, selepas beberapa kesilapan maut mencemarkan reputasi tentera. -AFP

(Lloyd Austin bercakap dengan Menteri Hal Ehwal Luar India Dr. Subrah semasa mesyuarat
di Pentagon pada 26 September 2022/AFP)