Wednesday, 8 February 2023

 

Syarikat telekomunikasi telah memulakan ujian teknikal untuk pelaksanaan 5G - SKMM

  • Published in Teknologi

PUTRAJAYA, 30 Ogos - Syarikat telekomunikasi (telko) yang akan menyediakan perkhidmatan generasi kelima (5G) di Malaysia telah memulakan ujian teknikal berkaitan pelaksanaannya.

Ketua Pegawai Operasi, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohd Ali Hanafiah Mohd Yunus berkata ujian teknikal terdiri daripada lima fasa secara keseluruhan dan mereka kini berada di fasa empat, manakala fasa lima merangkumi aspek menentukan pakej.

(Ketua Pegawai Operasi SKMM, Datuk Mohd Ali Hanafiah Mohd Yunus)

"Kami melihatnya sebagai perkembangan positif dan kemungkinan besar pada bulan September kami akan melihat perkhidmatan 5G ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan," katanya ketika ditemui pada majlis menandatangani dokumen kerjasama anugerah Geran Kajian Masyarakat Digital antara SKMM, Universiti Kuala Lumpur, Lembaga Teknologi Malaysia dan Agensi Nuklear Malaysia, di sini.

Pada 1 Julai, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa dilaporkan berkata bahawa pengguna boleh mengharapkan untuk menikmati perkhidmatan rangkaian 5G secara berperingkat selewat-lewatnya pada September, dengan enam syarikat telah menandatangani perjanjian untuk mengambil ekuiti dalam DNB.

Buat masa ini, hanya YTL Communications, melalui Ya, telah menyediakan perkhidmatan 5G kepada pengguna di Malaysia.