Wednesday, 1 February 2023

 

Piala Dunia Istaf: Kuadran Malaysia gagal ke pentas final

  • Published in Sukan

(Pemain Malaysia meraikan kejayaan menumpaskan Korea Selatan
pada separuh akhir Piala Dunia di Korea Selatan pada Ahad lalu/FOTO Facebook MASTAF)

KUALA LUMPUR, 29 November - Hasrat skuad sepak takraw lelaki negara melangkah jauh di Piala Dunia Persekutuan Sepaktakraw Antarabangsa (ISTAF) 2022 di Korea Selatan tidak kesampaian apabila tewas kepada musuh tradisi, Thailand dalam aksi separuh akhir acara kuadran, semalam.

Dalam perlawanan di Kompleks Sukan Daejon Hanbat di Daejeon itu, gandingan Haziq Hairul Nizam, Noraizat Nordin, Azlan Alias dan Norfaizzul Razak tewas di tangan skuad Gajah Putih 0-2 (16-21, 17-21) dalam tempoh 50 minit.

Pada perlawanan tersebut, Thailand unggul mendominasi perlawanan menerusi gandingan mantap Pornthep Tinbangbon, Phutawan Sopa, Rachan Viphan dan Yodsawat Uthaijaronsri yang juga merupakan pemenang pingat emas kuadran Sukan SEA Vietnam di Hanoi, Mei lalu.Terdahulu, kuadran sepak takraw negara menghidupkan peluang mara ke separuh akhir acara itu selepas menundukkan Jepun dengan kemenangan straight set.

Bagaimanapun, skuad negara berpeluang menebus kekecewaan itu apabila berdepan Thailand esok dalam perlawanan akhir acara regu yang membariskan Mohammad Syahir Mohd Rosdi, Mohammad Azlan Alias dan Amirul Zazwan Amir.

Trio negara itu dijadual membuat perhitungan akhir berdepan Thailand hari ini pada 8 pagi waktu Malaysia.

Skuad negara bagi acara regu itu layak ke perlawanan akhir selepas melakar kemenangan ke atas tuan rumah, Korea Selatan, pada saingan separuh akhir, pada Ahad.- BERNAMA