Sunday, 2 October 2022

SUKMA: Wilayah Persekutuan mula dapat momentum, Johor sukar digugat

  • Published in Sukan

(Atlet Renang Wilayah Persekutuan terdiri dari Bryan Leong Xin Ren, Khiew Hoe Yean, Low Ken Ji dan Tan Khai Xin menunjukkan pingat emas yang berjaya diraih pasukan mereka dalam acara Akhir 4x100 meter Gaya Bebas Berganti-Ganti Lelaki pada Sukan Malaysia 2022 (SUKMA) di Pusat Akuatik Nasional Bukit Jalil/BERNAMA)

KUALA LUMPUR, 21 September- Kontinjen Johor terus megah di persada carta pungutan pingat Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 walaupun Wilayah Persekutuan dilihat mula mendapat momentum untuk mencabar bagi kejuaraan keseluruhan.

Pada hari kelapan temasya sukan berlangsung, Wilayah Persekutuan yang digelar sebagai ‘WiPers’ muncul kontinjen paling cemerlang hari ini apabila merangkul 11 daripada 59 pingat emas yang ditawarkan, selain turut meraih lapan perak dan 11 gangsa.


(Aksi atlet dari Wilayah Persekutuan Ain Najwa Muhamad Basri Darul memenangi pingat emas dalam acara sukan silat akhir kategori Jurus Tunggal Putri pada Sukan Malaysia (Sukma) Majlis Sukan Negara (MSN) 2022 di Stadium Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)/BERNAMA)

Sukan muaythai menjadi penyumbang terbanyak dengan empat kilauan emas, manakala angkat berat dan renang masing-masing menyumbangkan dua emas, selain masing-masing satu menerusi terjun, pencak silat dan boling.

Kejayaan tersebut menyaksikan Wilayah Persekutuan telah mengutip sejumlah 33 emas, 38 perak dan 45 gangsa untuk mengatasi Terengganu ke kedudukan kedua.

Namun, Johor yang memburu kejuaraan pertama sejak 1986, dilihat sukar digugat apabila kontinjen Harimau Selatan itu berada di kelas tersendiri dengan kejayaan menyambar 60 emas, atau 21.5 peratus daripada keseluruhan 279 pingat emas yang telah dipertandingkan setakat ini.

Johor turut menang 35 perak dan 32 gangsa.

Pada hari ini, Johor berjaya meraih sembilan emas selepas meneruskan dominasi dalam sukan kenu, apabila menyapu ketiga-tiga emas dalam acara bot tradisional 1,000m lapan pengayuh lelaki, wanita dan campuran.

Kenu menjadi lubuk emas buat Johor apabila telah meraih 17 daripada 25 emas yang dipertandingkan di Kompleks Sukan Air Putrajaya setakat ini, dengan tiga lagi emas dipertandingkan esok.

Kilauan emas lain Johor diperolehi menerusi pencak silat yang menghadiahkan dua emas, serta masing-masing satu daripada memanah, renang, muaythai dan berbasikal.

Terengganu pula berada di kedudukan ketiga dengan kutipan sebanyak 33 emas, 33 perak dan 36 gangsa, selepas berjaya memburu tujuh emas hari ini, masing-masing dua menerusi memanah, judo dan muaythai, manakala satu lagi daripada sukan angkat berat.

Lebih 30 pingat emas menjadi taruhan esok dengan tumpuan berada di kolam renang yang menawarkan lapan emas, selain memanah (5), berbasikal (4), angkat berat (4) Judo (4), kenu (3), menembak (3) dan gimrama (2).-BERNAMA