Logo

KL City buat harimau selatan 'terduduk', menang 2-0 untuk julang gelaran Piala Malaysia edisi ke-100

BUKIT JALIL, 1 Disember - Gelaran juara Piala Malaysia edisi ke-100 akhirnya menjadi milik Kuala Lumpur City FC selepas berjaya menjulang trofi tertua di Asia itu dengan mengejutkan juara bertahan Johor Darul Takzim (JDT) 2-0 malam tadi.

Kemenangan itu sekali gus menamatkan kemarau 32 tahun Kuala Lumpur sejak kali terakhir memenanginya pada 1989.

Pada aksi final yang penuh hangat dan debaran itu, JDT dilihat banyak menguasai bola di bahagian tengah dan sering melakukan asakan, namun KL City berjaya bertahan dengan baik.

Situasi itu menyaksikan tiada sebarang gol dihasilkan sehingga tamat separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, KL City bangkit dengan rentak lebih baik, sekali gus menyaksikan kedua-dua pasukan saling berbalas serangan.

Tuah akhirnya mula memihak kepada KL City apabila terlebih dahulu menggegarkan jaring pada minit ke-65 menerusi Zafri Yahya yang menerima hantaran lintang dari sebelah kiri.

Lapan minit berselang, skuad kendalian Bojan Hodak itu sekali lagi menembusi kekentalan pertahanan JDT hasil rembatan kapten, Paulo Josue untuk The City Boys mendahului 2-0 sehingga tamat perlawanan.

Ini kali keempat Kuala Lumpur merangkul trofi Piala Malaysia dan yang pertama sejak dijenamakan semula sebagai KL City tahun lalu.

Manakala skuad Harimau Selatan pula gagal mempertahankan trofi yang dimenangi mereka pada 2019 selain pernah memenanginya pada 2017.

Hak Cipta Terpelihara © 2015 Radio Televisyen Malaysia.