Sunday, 26 March 2023

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik jarak dekat

  • Published in Semasa

SEOUL, 19 Mac - Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik jarak dekat, pada Ahad.

Tentera Seoul berkata dalam seminggu ujian persenjataan itu telah dilakukan sebanyak empat kali ketika Korea Selatan dan Amerika Syarikat mengadakan latihan ketenteraan utama.

Seoul dan Washington telah meningkatkan kerjasama pertahanan dalam menghadapi ancaman ketenteraan dan nuklear yang semakin meningkat dari Utara yang telah menjalankan beberapa siri ujian senjata terlarang yang semakin provokatif beberapa bulan kebelakangan ini.

(FOTO AFP)

Korea Selatan dan Amerika Syarikat sedang menjalani latihan bersama selama 11 hari yang dikenali sebagai Freedom Shield, latihan terbesar mereka dalam tempoh lima tahun.

Korea Utara melihat latihan itu sebagai latihan menghadapi pencerobohan dan telah berulang kali memberi amaran bahawa ia akan mengambil tindakan "terlalu besar" sebagai tindak balas.

“Tentera kami mengesan satu peluru berpandu balistik jarak dekat yang dilepaskan dari sekitar kawasan Tongchang-ri di wilayah Pyongan Utara pada pukul 11:05 pagi (waktu tempatan) ke arah Laut Timur.

"Peluru berpandu itu terbang sejauh 800 kilometer (500 batu) dan sedang dianalisis oleh perisikan AS dan Korea Selatan,,” kata Ketua Turus Bersama Korea Selatan (JCS) dalam satu kenyataan.

JCS turut menyifatkan pelancaran itu sebagai satu "provokasi serius" yang melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

"Tentera kita akan mengekalkan postur kesediaan yang kukuh berdasarkan keupayaannya untuk bertindak balas terhadap sebarang provokasi oleh Korea Utara, sambil menjalankan latihan dan latihan gabungan yang intensif dan teliti," katanya.-AFP