Saturday, 25 June 2022

KUSKOP rancang tubuh skim khas siswazah

  • Published in Semasa

SHAH ALAM, 17 Mei- Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) merancang menubuhkan skim khas untuk membantu para usahawan dalam kalangan siswazah tempatan.

Perkara tersebut dinyatakan Menterinya, Tan Sri Noh Omar.

“Bantuan ini akan saya beritahu kelak tetapi memang kami sedang berbincang kerana sebagai contoh, kita sudah ada skim untuk sektor informal, justeru saya berpendapat sudah tiba masanya kita merancang mewujudkan satu skim khusus untuk usahawan dalam kalangan siswazah,” katanya kepada media pada Majlis Ramah Mesra dan Sambutan Aidilfitri bersama Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi di sini, malam tadi.

Turut hadir Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Selain itu, KUSKOP akan terus membantu golongan usahawan menerusi pelbagai bentuk bantuan yang disediakan kerajaan terutamanya apabila aktiviti ekonomi negara kini kembali pulih.


(Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, KUSKOP/Fail)

“Insya-Allah, seandainya tidak sempat dilakukan tahun ini, kementerian akan mohon (bantuan tambahan daripada kerajaan) melalui Belanjawan untuk tahun hadapan terutamanya untuk usahawan muda dan siswazah. 

“Ini adalah susulan perjumpaan saya dengan pentadbir dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Malaysia Kelantan dan Universiti Utara Malaysia yang menyediakan kursus-kursus keusahawanan, hubungan antara kementerian dan universiti berkenaan ini akan diperkukuhkan lagi,” tambahnya.