Logo

Acara Baca Puisi Nanggala 402 secara dalam talian dianjurkan Sabtu ini

KUALA LUMPUR, 4 Mei - Acara Baca Puisi Nanggala 402 secara dalam talian menerusi aplikasi Zoom bakal diadakan pada 8 Mei dari 10 malam hingga 12 tengah malam sebagai menzahirkan simpati terhadap tragedi tenggelamnya kapal selam KRI Nanggala 402 di perairan Bali, Indonesia.

Presiden Persatuan Pemuisi Nasional Malaysia (Pemuisi) Datuk Dr Radzuan Ibrahim menerusi kenyataan berkata, acara itu akan disiarkan secara langsung melalui laman sosial Facebook Pemuisi Berkarya.

Acara itu merupakan anjuran Pemuisi dengan kerjasama Talenta Indonesia, Universitas Sumatera Utara (USU), Perkumpulan Rumah Seni Asnur (PERRUAS) dan Ikatan Setia Kawan Wartawan Malaysia Indonesia (ISWAMI).

Seramai 30 peserta dari Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei, Thailand dan Korea, akan menyertai acara yang bakal dirasmikan Penaung Pemuisi Tan Sri Dr Hamad Kama Piah Che’ Othman.

Peserta dari Malaysia termasuk dua Sasterawan Negara masing-masing, Prof Emeritus Dr Muhammad Salleh dan Datuk Dr Zurinah Hassan, serta Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka Datuk Seri Dr Awang Sariyan, serta Tokoh Wartawan Malaysia Tan Sri Johan Jaaffar.

Indonesia pula diwakili Prof Madya Drs Siamir Marulafau dari USU, Asrizal Nur dari PERRUAS, dan Ketua Sumbar Talenta Sastri Bakry.

Pada 25 April lepas, Indonesia mengumumkan KRI Nanggala 402 tenggelam dan semua 53 kru terkorban, selepas kapal selam itu dilaporkan hilang pada 21 April.

Hak Cipta Terpelihara © 2015 Radio Televisyen Malaysia.