Wednesday, November 20, 2019
updated 12:03 PM UTC, Nov 20, 2019

Kematian pelajar tahfiz : Tiga remaja direman sehingga Khamis depan

  • Published in Berita Semasa


PAHANG - Tiga remaja yang dipercayai terlibat dengan kematian Mohammad Aimin Nurul Amin, tujuh tahun, direman sehingga sehingga Khamis depan.

Ketua Polis Pahang Datuk Abd Jalil Hassan berkata mereka direman bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Mohammad Aimin disahkan meninggal dunia semasa menerima rawatan di Klinik Kesihatan Lanchang, Temerloh selepas ditemukan dalam keadaan lemah di pusat tahfiz di Kampung Kuala Kaung, Lanchang itu.

Menurut Datuk Abduk Abdul Jalil, cemburu dipercayai menjadi punca pergaduhan.

Mangsa yang baru belajar di situ mulai pertengahan Oktober lalu difahamkan mendapat lebih perhatian daripada pasangan suami isteri yang mengusahakan pusat tahfiz berkenaan.

Bedah siasat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh semalam, mengesahkan punca kematian Mohammad Aimin adalah disebabkan trauma pada dada dan abdomen oleh permukaan atau objek tumpul.

Sementara itu Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan pula menjelaskan pusat tahfiz berkenaan tidak pernah mengemukakan permohonan sejak mula beroperasi awal tahun ini dan pihaknya telah mengarahkan supaya pusat tahfiz itu ditutup.