Sunday, 26 March 2023

Wajah baharu, Balai Polis Pagoh selepas 74 tahun

  • Published in Nasional

MUAR, 30 Januari- Sebuah bangunan baharu bercirikan moden dan lebih kukuh dibina bagi menggantikan Balai Polis Pagoh yang berusia 74 tahun.

Pengarah Pengurusan Bukit Aman, Datuk Seri Zaini Jass berkata, pembinaan balai baharu yang menelan kos RM10 juta itu adalah selaras dengan keperluan penduduk berikutan lokasi tersebut semakin pesat membangun.

"Bangunan Balai Polis Pagoh yang baharu ini terbina hasil dari kesungguhan dan keprihatinan pihak kerajaan terhadap keperluan asas kami, sejajar dengan arus pembangunan masa kini. Pembinaan balai yang bercirikan kontemporari serta berkompetensi tinggi ini akan memudahkan pihak polis menyediakan perkhidmatan 'service delivery' yang lebih berkesan, sekali gus membantu mewujudkan persekitaran selamat.

(Datuk Seri Zaini ketika merasmikan Balai Polis Pagoh)

“Selain itu, taraf ketua balai di sini juga telah dinaik taraf dengan kekuatan seorang inspektor serta 15 anggota,” katanya pada Majlis Perasmian Balai Polis Pagoh.

Hadir sama, Timbalan Ketua Polis Johor; Deputi Komisioner M. Kumar, dan Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Raiz Mukhliz Azman Aziz.

Dibina diatas tanah seluas 8.26 ekar, ia merangkumi sebuah bangunan pentadbiran dan tiga blok kediaman pegawai rendah polis.

Balai polis lama yang dibina sejak 1934 pula dijadikan Memorial Balai Polis Pagoh.