Friday, 9 December 2022

Kerajaan Sarawak wujudkan BDDA, jana pendapatan di Betong

  • Published in Nasional

KUCHING, 2 Oktober - Kabinet Sarawak telah bersetuju dengan penubuhan Agensi Pembangunan Bahagian Betong (BDDA), yang kini dikenali sebagai Agensi Pembangunan Bersepadu Betong (BIDA), kata Timbalan Primier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Beliau berkata BDDA, yang meliputi kawasan DUN Layar, Bukit Saban, Krian, Kalaka, Saribas, Beting Maro, Kabong dan sebahagian Lingga akan membangunkan aktiviti ekonomi bagi menjana pendapatan dan membina lebih banyak jalan ladang di kawasan itu.

Uggah yang juga ADUN Bukit Saban berkata BDDA mempunyai potensi besar dalam penanaman buah-buahan dan sayur-sayuran selain ternakan ayam dan ternakan lain.

Beliau berkata terdapat juga sebuah syarikat berhampiran Spaoh yang giat meneruskan pembangunan penanaman betik hibrid, jagung, padi dan tanaman lain.

(Datuk Amar Douglas Uggah Embas)

"Buah betik ranum yang tuai kini misalnya, mempunyai jangka hayat hampir seminggu yang paling sesuai untuk dieksport manakala beras adalah varieti yang dapat tumbuh dengan cepat," katanya dalam satu kenyataan.

“Dengan bahagian itu dapat menikmati rangkaian jalan raya yang hampir menyeluruh kini, pengagihan bekalan air dan kuasa, cabaran hebat seterusnya bagi BDDA ialah membangunkan aktiviti ekonomi yang menjana pendapatan dan membina lebih banyak jalan ladang.

Katanya melalui peruntukan RM1.5 bilion daripada kerajaan negeri, BDDA akan mengadakan kajian kedua mulai Selasa untuk menentukan keutamaannya berdasarkan maklum balas di lapangan.

"Dengan pendapatan yang lebih baik, rakyat boleh menikmati taraf hidup yang lebih baik. Jadi saya berharap rakyat kita akan bersedia untuk menerima teknologi dan cara pertanian moden," tambahnya. - BERNAMA