Tuesday, 29 November 2022

Tiada kompromi kepada madrasah jalankan penderaan kepada penghuni

  • Published in Nasional

BUKIT GANTANG, 28 September- Kerajaan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana madrasah di negara ini yang didapati menjalankan penderaan ala militan kepada penghuninya, tegas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad.

Beliau berkata tindakan sewajarnya perlu diambil sekiranya melibatkan pelanggaran undang-undang supaya memberi pengajaran kepada orang lain kerana merosakan imej agama Islam.

“Kita harap orang ramai membuat laporan kepada pihak berkuasa agama negeri, sekiranya mempunyai maklumat untuk diambil tindakan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Naik Taraf Surau Al Faizin dan Tazkirah Maulidur Rasul 1444H/2022 di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Menteri di Changkat Jering di sini hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad
FOTO BERNAMA

“Imej sekolah agama perlu dilakukan selari dengan ajaran agama kita dan kita tidak mahu satu kes yang berlaku, kerana banyak sekolah lain yang menyumbang pembangunan insan yang baik. Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga," katanya.