Tuesday, 17 May 2022

Masyarakat Orang Asli terus diberikan latihan pengukuhan modal insan

  • Published in Nasional

BANGI, 15 Mei - Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan akan diberikan kepada masyarakat Orang Asli.

Ini selaras dengan perkembangan teknologi semasa dan persediaan negara untuk memasuki fasa endemik.

Timbalan Menteri I Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata kementerian akan memastikan modul latihan terkini dapat diaplikasi selari dengan aspirasi dan fokus negara terutama ke arah pendigitalan menerusi pelaksanaan MyDESA.

"MYDESA merupakan program latihan khusus untuk Pengerusi dan Setiausaha Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) serta turut melibatkan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Orang Asli (JPKKOA) dalam memantapkan peranan dan tugas JPKKOA menerusi pembelajaran secara bersemuka dan sesi latihan.

"Selain kemudahan infrastruktur asas masyarakat Orang Asli termasuk ameniti sosial diperluas, pembangunan modal insan dan peningkatan kadar pendapatan masyarakat tersebut turut diberi tumpuan," kata Abdul Rahman di sini.

(Abdul Rahman ketika majlis
Perasmian Penutup Kursus Kepimpinan MYDESA JPKKOA Negeri Pahang Tahun 2022
di sini/FOTO BERNAMA)

Program selama tiga hari bermula semalam di Pusat Latihan Institut Kemajuan Desa (INFRA) Bangi itu melibatkan 60 peserta yang terdiri daripada Pengerusi dan Setiausaha JPKKOA Negeri Pahang.

Abdul Rahman juga berkata hingga kini, terdapat sejumlah 276 JPKKOA di seluruh negara yang berperanan sebagai jawatankuasa mengurus dan melaksanakan pembangunan, kemajuan serta keselamatan kampung sekali gus bertindak sebagai perantara komuniti masyarakat Orang Asli dan pihak kerajaan.

"Sebanyak RM274 juta peruntukan dalam Bajet 2022 disediakan bagi komuniti Orang Asli sekali gus diyakini mampu melaksanakan agenda pembangunan dan kemajuan masyarakat luar bandar melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA),” katanya lagi

Beliau turut menyampaikan replika cek elaun bernilai RM1.29 juta kepada wakil Pengerusi dan Setiausaha JPKKOA Negeri Pahang Tahun 2022.

Turut hadir Ketua Pengarah JAKOA Sapiah Mohd Nor dan Pengarah INFRA Noraina Masduki. - BERNAMA