Sunday, January 19, 2020
updated 1:23 AM UTC, Jan 19, 2020

Najib dedah hadiahkan seutas jam tangan RM466,330.11 kepada Rosmah sempena ulang tahun kelahiran

  • Published in Nasional

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mendedahkan beliau menghadiahkan seutas jam tangan berharga RM466,330 kepada Datin Seri Rosmah Mansor sebagai hadiah hari ulang tahun kelahiran isterinya pada bulan Disember.

Semasa memberi keterangan membela diri terhadap tujuh pertuduhan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd, bekas Perdana Menteri itu berkata jam tangan tersebut dibayar menggunakan kad kreditnya di butik eksklusif Chanel di Honolulu, Amerika Syarikat, pada 22 Disember, 2014.

Beliau berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh peguamnya, Rahmat Hazlan.

Berhubung transaksi bernilai RM127,000 yang dikenakan di Shangri-La Hotel, Bangkok, Thailand pada Januari 2015 pula, Datuk Seri Najib menyatakan beliau terus menyambung percutian peribadi di Bangkok selepas lawatan banjir di Kota Bharu, Kelantan.

Jelasnya, pembayaran RM120,000 ribu di Hotel Shangrila meliputi penginapan beliau dan kakitangan termasuk perbelanjaan luar jangka.

Menurut Datuk Seri Najib, ia menjadi haknya untuk menuntut kembali perbelanjaan daripada kerajaan memandangkan beliau turut bekerja pada waktu itu dengan bertemu dengan rakan sejawatannya dari Thailand Prayut Chan-O-Cha untuk berbincang mengenai banjir di Malaysia.

Dalam kenyataannya juga, Datuk Seri Najib memaklumkan perbelanjaan sebanyak lebih RM3 juta di sebuah kedai emas terkenal, De Grisogono di Italy adalah pembelian hadiah untuk isteri bekas Perdana Menteri Qatar, Sheikh Ahmad Jassim Al Thani.

Datuk Seri Najib juga selesai membacakan kenyataan saksinya hari ini yang berjumlah 243 muka surat dengan melibatkan 317 soalan dan jawapan.

Dalam prosiding hari ini juga, pihak pembelaan memaklumkan akan memanggil bekas peguam negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk memberi keterangan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung esok.