Wednesday, October 16, 2019
updated 3:08 PM UTC, Oct 16, 2019

Rakyat Malaysia bertanggungjawab pertahan perpaduan - Tun M

  • Published in Nasional

KUCHING - Perdana Menteri,  Tun Dr Mahathir Mohamad mahu setiap rakyat Malaysia sedar akan tanggungjawab untuk mempertahankan perpaduan dan kepelbagaian etnik, agama dan budaya demi kestabilan dan kemajuan negara.

Perdana Menteri berkata kestabilan memberi ruang untuk mentadbir serta melaksana dasar dan program pembangunan negara bagi kesejahteraan rakyat, sekali gus meningkatkan aktiviti ekonomi dan menjana kekayaan untuk dikongsi bersama.

Katanya sebagai rakyat Malaysia , semua pihak harus sedar tanggungjawab untuk  mempertahankan perpaduan dan kepelbagaian walaupun terbahagi kepada ramai bangsa dan suku kaum.

Beliau berucap pada sambutan Hari Malaysia 2019 di Stadium Perpaduan, Petra Jaya di Kuching Sarawak 

Mengenang kembali kesepakatan rakyat Sabah dan Sarawak serta Tanah Melayu yang bersetuju membentuk Malaysia pada 16 Sept 1963, Dr Mahathir berkata rakyat pastinya tidak akan mengambil ringan perpaduan dan kerjasama di antara rakyat, malahan akan bangkit mempertahankannya jika ada anasir yang mahu mengganggu-gugat perpaduan.

Beliau berkata rakyat Malaysia seharusnya mengambil iktibar daripada kehancuran yang dialami beberapa negara akibat perpecahan sehingga berlaku konflik dan peperangan, yang ada kalanya kehancuran itu tidak dapat diperbaiki melangkaui satu generasi.

Katanya tanggungjawab untuk mempertahankan perpaduan dalam kalangan rakyat bukan hanya tanggungjawab Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Sabah dan Sarawak semata-mata, sebaliknya menjadi tanggungjawab kesemua rakyat yang mengaku diri mereka rakyat Malaysia.

Bersesuaian dengan tema sambutan Hari Malaysia ‘Sayangi Malaysiaku:Malaysia Bersih”, Dr Mahathir menegaskan ia bertujuan mengingatkan rakyat tentang bahaya amalan rasuah yang boleh menghancurkan negara dan pentingnya mengekalkan Malaysia yang bersih daripada gejala itu.

Dalam ucapannya Dr Mahathir turut berkongsi pandangan mengenai Wawasan Kemakmuran Bersama yang bertujuan memberi keutamaan kepada mengukuhkan dan mengembangkan lagi ekonomi negara bagi memastikan kesejahteraan rakyat.

Menegaskan penglibatan semua kaum dalam pelbagai sektor ekonomi secara adil dan saksama amat penting untuk mewujudkan kemakmuran bersama yakni dalam semangat Malaysia Baharu, Perdana Menteri berkata kerajaan mahu semua negeri di Semenanjung serta Sabah dan Sarawak menjayakannya.