Monday, 27 March 2023

Greece pecat ketua polis selepas protes tragedi kereta api

  • Published in Berita Dunia

(FOTO AFP)

ATHENS, 18 Mac - Ketua polis negara Greece dipecat beberapa hari selepas pertempuran antara pasukan keselamatan dan penunjuk perasaan tercetus susulan tragedi maut kereta api di negara itu.

Pejabat Perdana Menteri berkata ketua polis, Constantinos Skoumas telah diberhentikan kurang daripada dua bulan selepas disahkan menjawat jawatan tersebut.

Tiada sebab khusus diberikan untuk keputusan itu ketika polis menghadapi kritikan awam yang meluas di mana mereka mengendalikan protes terhadap tragedi pada 28 Februari lalu di mana 57 orang terbunuh apabila dua kereta api bertembung.

"Pelantikan ketua polis baharu bertujuan (memperkenalkan) pelaksanaan pelan operasi polis yang lebih positif dan cekap mengenai keselamatan rakyat," kata pejabat PM.


(Penunjuk perasaan berarak di Athens, Greece bagi menyatakan protes terhadap tragedi kereta api
yang mengakibatkan 57 orang maut di negara itu/AFP)

Dalam protes terbaharu pada Khamis, skuad polis rusuhan telah dirakam menuduh dan menyerang penunjuk perasaan secara aman di pusat Syntagma Square di Athens.

Sebuah trak tunda polis turut dirakam merempuh sekumpulan penunjuk perasaan yang cuba menghalang jalan Athens dengan tong sampah, menyebabkan seorang penunjuk perasaan terjatuh.

Bencana kereta api itu telah mencetuskan protes kemarahan selama berminggu-minggu dan kadang-kala bertukar ganas serta menimbulkan tekanan besar kepada kerajaan konservatif Perdana Menteri, Kyriakos Mitsotakis menjelang pilihan raya yang dijangkakan pada Mei depan - AFP