Monday, 27 March 2023

Gempa bumi Turkiye dan Syria: Media sosial dipenuhi maklumat gambar, video yang salah

  • Published in Berita Dunia

(FOTO AFP)

NICOSIA, 8 Februari - Platform media sosial dipenuhi dengan maklumat yang salah dengan gambar dan video yang disalahtafsirkan termasuk 'tsunami' dan seorang kanak-kanak yang berkabung dengan ibu bapanya sejak gempa bumi berukuran 7.8 magnitud melanda Turkiye dan Syria.

Gempa bumi melanda berhampiran bandar Gaziantep di Turkiye sebelum subuh pada Isnin, mengorbankan sekurang-kurangnya 11,200 orang di Turkiye dan Syria.

Sejak itu, pemeriksa fakta AFP telah menafikan gambar dan video yang telah disiarkan dalam talian dan ditonton beribu-ribu kali, menunjukkan adegan yang dikatakan berpunca daripada gempa bumi atau kesannya.

Sebuah video yang dikongsi secara meluas di media sosial mendakwa menunjukkan 'tsunami' yang disebabkan oleh gempa bumi di pantai selatan Turkiye, tetapi analisis rakaman menunjukkan ia adalah daripada ribut yang berlaku pada bulan Mac tahun 2017 di Durban, Afrika Selatan.

Begitu juga, video dramatik yang menunjukkan ombak menghempas pantai dan dikatakan berada di Turkiye didapati berpunca daripada ribut bulan lalu di San Diego, California.

Di tempat lain, beberapa siri imej di Facebook, Instagram dan Twitter mendakwa berlaku panik di Tebing Barat berikutan gempa bumi di Laut Mati pada petang Selasa, mengumpulkan puluhan ribu interaksi.

Tetapi carian imej sebaliknya menunjukkan gambar itu bertarikh pada Jun 2017 dan menunjukkan rakyat Palestin menyambut Hari Raya Aidilfitri di bandar Nablus Tebing Barat.

(Foto AFP)

Satu lagi imej yang tersebar selepas gempa bumi adalah seekor anjing berbaring di sebelah seseorang yang kelihatan tertimbus di bawah runtuhan, menjana lebih daripada 1.5 juta tontonan di Twitter.

Tetapi carian imej sebaliknya menunjukkan gambar itu telah berada dalam talian sejak sekurang-kurangnya tahun 2018 dan merupakan sebahagian daripada siri yang dimuat naik oleh jurugambar Czech Jaroslav Noska ke platform Alamy.

Satu imej yang dikongsi oleh saluran berita Mesir menunjukkan seorang budak kecil menangis ketika duduk di atas runtuhan, dengan kapsyen menggambarkan dia sebagai seorang kanak-kanak Syria yang ditinggalkan selepas gempa bumi.

Tetapi foto itu adalah sebahagian daripada siri imej stok berperingkat yang boleh didapati di laman web Shutterstock.

Video lain mendakwa menunjukkan tanah atau bangunan bergegar atau runtuh semasa gempa bumi atau selepasnya, tetapi ia didapati daripada gempa bumi sebelumnya, termasuk satu di Jepun pada tahun 2011. -AFP