Wednesday, 1 February 2023

 

Presiden Xi bertemu Putera Mahkota Mohammed bin Salman

  • Published in Berita Dunia

(Presiden China Xi Jinping dan putera mahkota Arab Saudi kemudian berbual-bual sambil berjalan masuk ke istana/AFP)

RIYADH, 8 Disember- Presiden China Xi Jinping dan putera mahkota Arab Saudi bertemu pada hari Khamis dalam lawatan produktif yang menghasilkan perjanjian dalam pelbagai bidang termasuk tenaga dan infrastruktur.

Perjanjian bernilai kira-kira AS$30 bilion ditandatangani, lapor media kerajaan Saudi, ketika China berusaha meningkatkan ekonominya yang dilanda COVID-19 dan ketika Saudi, sekutu lama Amerika Syarikat, cuba mempelbagaikan pakatan ekonomi dan politik mereka.

Xi dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman, pemerintah de facto berusia 37 tahun pengeksport minyak terbesar dunia, bertemu di Istana Yamamah di sini.

Mereka menyelia pemeteraian perjanjian tenaga mengenai hidrogen serta rancangan "mengharmonikan" agenda reformasi ekonomi Arab Saudi, Wawasan 2030 dengan Inisiatif Jalur dan Lalluan (BRI) China yang bernilai trilion dolar, kata Agensi Akhbar Saudi.

Perjanjian ditandatangani itu juga meliputi projek petrokimia, pembangunan perumahan dan pengajaran bahasa Cina, kata SPA, walaupun ia tidak memperincikan bahan atau nilai kewangannya.

Terdahulu, televisyen kerajaan menunjukkan Xi disambut dengan jabat tangan oleh Putera Mohammed sebelum kedua-dua pemimpin berdiri bersebelahan ketika kumpulan pancaragam memainkan lagu kebangsaan kedua-dua negara.

Mereka kemudian berbual-bual sambil berjalan masuk ke istana, iaitu kediaman rasmi raja dan tempat duduk istana diraja.

Xi juga bertemu dengan bapa Putera Mohammed, Raja Salman yang berusia 86 tahun, lapor media kerajaan.

Sejurus ketibaannya pada hari Rabu, Xi berkata hubungan dua hala dengan Arab Saudi telah berkembang "dengan pesat" sejak kedua-dua negara mewujudkan perkongsian strategik yang komprehensif pada 2016. -AFP

(Xi Jinping dan putera mahkota Arab Saudi bertemu dalam lawatan produktif yang menghasilkan
perjanjian dalam pelbagai bidang termasuk tenaga dan infrastruktur/AFP)