Wednesday, 28 September 2022

Korea Utara beri amaran kepada Setiausaha Agung PBB, "Jangan curah petrol ke api"

  • Published in Berita Dunia

(Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres  / AFP)

SEOUL, 14 Ogos- Korea Utara mengkritik Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres kerana "mengeluarkan kenyataan berbahaya" selepas beliau menyeru Pyongyang supaya penyahnuklear sepenuhnya semasa lawatannya ke Seoul pada Ahad.

Guterres, yang berada di Korea Selatan dalam lawatan dua hari, menyatakan komitmen jelasnya terhadap penyahnuklear Korea Utara, menyebutnya sebagai "objektif asas untuk membawa keamanan, keselamatan dan kestabilan ke seluruh rantau".

Komennya dibuat ketika pegawai Washington dan Korea Selatan telah berulang kali memberi amaran bahawa Korea Utara sedang bersiap sedia untuk melaksanakan ujian nuklear ketujuhnya.

Tetapi Timbalan Menteri Luar Negeri Korea Utara, Kim Son Gyong mengecam ketua PBB itu, menuduhnya menunjukkan "simpati" kepada dasar permusuhan Amerika Syarikat.

"Saya tidak boleh tidak menyatakan kekesalan yang mendalam atas kenyataan Setiausaha Agung PBB yang sangat tidak adil," katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

Kim berkata "penyahnuklear sepenuhnya, boleh diverifikasi dan tidak boleh dipulihkan" Korea Utara adalah "pelanggaran ke atas kedaulatan DPRK".

“Kami menasihatkan Setiausaha Agung Guterres supaya berhati-hati dalam membuat kata-kata dan ia seolah-olah ibarat mencurah petrol ke api,” tambahnya.

Pada Khamis, Pyongyang menyalahkan Seoul atas wabak COVID-19 di Utara dan mengancam untuk "menghapuskan" pihak berkuasa Seoul.

Korea Utara telah mencatatkan rekod baharu pelancaran senjata setakat tahun ini, termasuk menembak peluru berpandu balistik antara benua pada jarak penuh buat kali pertama sejak 2017.

Bulan lalu, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un berkata negaranya "bersedia untuk menggerakkan" penghalang nuklearnya dalam sebarang konflik ketenteraan masa depan dengan Amerika Syarikat dan Seoul.- AFP


(Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres (Kiri) dan Menteri Luar Korea Selatan Park Jin bergambar
sebelum pertemuan mereka di Kementerian Luar di Seoul pada 12 Ogos 2022 / AFP)