Logo

Scotland jadi negara pertama di dunia yang memastikan akses universal kepada kemudahan tuala wanita percuma

(Aktivis berhimpun di luar Parlimen Scotland di Edinburgh pada bulan Februari untuk
menyokong perundangan untuk produk tempoh percuma/AFP)

EDINBURGH,14 Ogos- Scotland akan menjadi negara pertama di dunia pada Isnin yang memastikan akses universal kepada produk tempoh percuma berikutan kelulusan undang-undang mercu tanda pada 2020.

Majlis dan penyedia pendidikan akan dikehendaki secara sah untuk menyediakan produk tempoh percuma kepada sesiapa yang memerlukannya, kata kerajaan Scotland dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Ahad.

"Menyediakan akses kepada produk tempoh percuma adalah asas kepada kesaksamaan dan maruah, dan menghapuskan halangan kewangan untuk mengaksesnya," kata Setiausaha Keadilan Sosial, Shona Robison.

"Kami berbangga menjadi kerajaan negara pertama di dunia yang mengambil tindakan sedemikian," tambahnya.

Parlimen Scotland mengundi sebulat suara menyokong Rang Undang-undang Produk Period, yang menjadikannya hak undang-undang untuk mendapat akses percuma kepada produk kebersihan di bangunan awam, pada November 2020.

Produk sanitari sudah pun percuma untuk murid dan pelajar, tetapi rang undang-undang itu meletakkan kewajipan undang-undang kepada menteri untuk memastikan sesiapa sahaja boleh mendapatkan akses kepada mereka.

Sekolah, kolej dan universiti juga mesti menyediakan rangkaian produk period secara percuma di tandas mereka.

(Setiausaha Keadilan Sosial, Shona Robison)

Menteri Pertama Scotland Nicola Sturgeon mengalu-alukan keputusan itu pada masa itu.

"Berbangga untuk mengundi undang-undang terobosan ini, menjadikan Scotland negara pertama di dunia yang menyediakan produk tempoh percuma untuk semua yang memerlukannya," tulisnya di akaun Twitternya.

"Dasar penting untuk wanita dan gadis. -AFP

Hak Cipta Terpelihara © 2015 Radio Televisyen Malaysia.