Wednesday, 15 July 2020

updated 10:24 AM UTC, Jul 15, 2020

Stesen Baru Pengesanan Satelit India; China Gusar Mahu Pantau Pergerakannya

  • Published in Berita Dunia

India -  India merancang membina sebuah stesen pengesanan satelit dan pusat pengimejan di selatan Vietnam.

Namun pembinaan fasiliti itu menggusarkan China, kerana ia juga berkeupayaan mencerap imej-imej wilayah di negara China dan Laut China Selatan.

Bagi tujuan itu sebuah stesen pengesanan satelit dan pusat penerimaan data akan dibina di Ho Chi Minh City untuk memantau pelancaran program satelit dari India.

Sumber media India melaporkan, fasiliti tersebut berkeupayaan menerima imej satelit daripada 11 satelit pemantau bumi milik India di orbit.

Fasiliti itu juga membolehkan Hanoi mendapat akses imej satelit beberapa wilayah di India melalui satelit pemantauan bumi, termasuk imej negara China dan Laut China Selatan.

Ini termasuk imej pangkalan tentera Laut China, keupayaan maritim dan aset Armada Perangnya selain imej beberapa pulau ciptaan manusia milik repuplik itu di kepulauan Spratly.

Walaupun satelit pemantau bumi berfungsi bagi tujuan pemantauan agrikultur, saintifik dan aplikasi alam sekitar, namun ia juga boleh digunakan bagi tujuan ketenteraan.

Sebelum ini, India turut mempunyai stesen pemancar satelit darat di Andaman dan Nicobar Islands; Brunei; Biak di timur Indonesia dan Mauritius.