Wednesday, 28 September 2022

Bekas Pengurus Besar AKSB mengaku tidak bersalah terima suapan RM10,000

  • Published in Jenayah

KOTA BHARU, 14 Ogos- Bekas Pengurus Besar Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Bharu atas dakwaan menerima rasuah RM10,000 dari sebuah syarikat kontraktor pada tahun 2015.

Tertuduh, Wan Mohamad Zamri Wan Ismail, 61 tahun, bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Zaman Mohd Noor.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa secara rasuah menerima suapan wang berjumlah RM10,000 daripada Ng Tze Wei melalui cek United Overseas Bank (Malaysia) Bhd bertarikh 21 Januari 2015 yang dikreditkan ke dalam akaun bank milik tertuduh pada 22 Januari 2015.

Suapan didakwa sebagai dorongan membantu syarikat Zog Technology Sdn Bhd dilantik sebagai sub kontraktor untuk menjalankan kerja-kerja mereka bentuk, membina, menyiapkan, menguji lari, mentauliahkan kerja-kerja mekanikal dan elektrik serta kerja-kerja berkaitan (reka dan bina) untuk Skim Bekalan Air Merbau Chondong Fasa 2, Pakej Machang, Kelantan.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta yang sama.

Sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh maksimum 20 tahun dan denda minimum daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mariah Omar manakala tertuduh diwakili peguam bela, Ahmad ‘Adha ‘Amir Yasser Amri.

Mahkamah bagaimana pun membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM7,000 dengan seorang penjamin.

Tertuduh juga perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri ke balai polis berdekatan atau pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, SPRM pada setiap 1 hari bulan.


(Tertuduh, Wan Mohamad Zamri Wan Ismail diiringi peguamnya meninggalkan mahkamah)