Wednesday, 28 September 2022

Letak vape pada mulut bayi, peniaga burger direman lima hari

  • Published in Jenayah

(Peniaga burger (tengah) dibawa ke Mahkamah Majistret Johor Bahru)

JOHOR BAHRU, 9 Ogos - Seorang lelaki yang dipercayai meletakkan vape pada mulut seorang bayi perempuan berusia tujuh bulan dalam kejadian di sebuah restoran di Bandar Baru Uda, di sini, baru-baru ini, direman selama lima hari, bermula hari ini.

Perintah reman sehingga 13 Ogos terhadap peniaga burger berusia 23 tahun itu dikeluarkan Majistret R. Salini.

Suspek direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya.

Semalam, polis Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Utara (JBU) menahan lelaki terbabit di Jalan Putih, di sini, pukul 12.45 tengah hari.

Ketua Polis Daerah JBU, ACP Rupiah Abd Wahid berkata tangkapan dibuat susulan laporan polis yang dibuat ibu kepada bayi perempuan itu pada 6 Ogos lepas.

Beliau berkata wanita berusia 29 tahun itu mengatakan bahawa lelaki terbabit adalah kenalan adik perempuannya dan kejadian berlaku ketika dia bersama bayinya, adik perempuan serta lelaki terbabit berada di sebuah restoran.

(Bayi berusia tujuh bulan diletakkan vape pada mulutnya oleh seorang lelaki baru-baru ini/FOTO syot layar)


Terdahulu, tular video berdurasi 16 saat kelihatan lelaki berkenaan meletakkan vape di mulut bayi itu sambil ketawa kecil selain turut kedengaran suara wanita seolah terhibur dengan tindakan lelaki terbabit.

Rakaman yang dimuat naik itu kemudiannya menjadi tular dan menerima kecaman.