Friday, 19 August 2022

Polis Perlis patahkan sindiket penipuan pendaftaran kad prabayar tidak sah

  • Published in Jenayah

KANGAR, 24 Jun - Polis Kontinjen Perlis menumpaskan sindiket penipuan pendaftaran kad prabayar yang berselindung di sebalik perniagaan syarikat telekomunikasi dengan memberkas tujuh individu termasuk tiga wanita Rabu lepas.

Ketua Polis Perlis Datuk Surina Saad berkata kesemua mereka yang juga warga tempatan berumur lingkungan 19 hingga 35 tahun itu diberkas ketika sedang asyik menggunakan peralatan komputer serta mesin di sebuah premis di sekitar Taman Cahaya pada 5.40 petang.

"Siasatan awal mendapati suspek dipercayai terlibat dengan sindiket penipuan pendaftaran kad prabayar secara tidak sah.


(Ketua Polis Perlis Datuk Surina Saad semasa sidang media penipuan
pendaftaran kad prabayar di sini / Foto PDRM Perlis)

"Suspek juga didapati menggunakan data peribadi warga tempatan dan asing yang dibekalkan sindiket lain bagi mengaktifkan kad prabayar berkenaan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perlis hari ini.

Surina berkata suspek terlibat juga dikesan bertindak menjual kad prabayar yang telah diaktifkan itu kepada sindiket yang menjalankan aktiviti jenayah komersial.


Beliau berkata polis merampas peralatan seperti 15 monitor, 14 unit pemprosesan komputer, papan kekunci (13), pemacu kilat (1), sim card multiplexer (51), kad sim (3,084), modem (1) dan tetikus (13) dengan nilai keseluruhan bernilai RM130,000.

"Tujuh suspek berkenaan didapati tidak mempunyai kesalahan jenayah lampau dan kesemua mereka ditahan reman selama tiga hari bermula 23 hingga 25 Jun," katanya.

Surina berkata kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu dan Seksyen 239 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana memiliki kelengkapan peranti tiada standard.

"Polis Perlis akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk melengkapkan siasatan kes ini," katanya.- BERNAMA